Meclis’te onaylanacak ‘Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor’ Bunu yapan para cezası ödeyecek

Meclis’te onaylanacak ‘Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor’ Bunu yapan para cezası ödeyecek

Milyonlarcanca kişiyi ilgilendiren düzenleme Meclis’e geliyor. Bunları yapan kişiler para cezası ödeyecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 25 Haziran Salı günü başlayacak. Genel Kurul, Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni ele alacak. Teklif, kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyete geçebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınmasını zorunlu kılacak. Ayrıca düzenlemeyle kripto varlıkların tanımı ilk kez yapılacak.

Yasa teklifine göre, izin almadan kripto varlık hizmeti sağlayıcısı olarak faaliyet yürüten gerçek kişilere ve tüzel kişilerin yetkililerine üç ila beş yıl arasında hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.

8-m.jpg

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve diğer mensupları ise zimmet suçu işlemeleri halinde 8 ila 14 yıl arasında hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabilecekler.

MAYIS SONUNA KADAR YAPMAK ZORUNDA KALACAKLAR

Düzenleme ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yıllık gelirlerinin yüzde birinin Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK), yüzde birinin de TÜBİTAK bütçesine ödenmesini ve gelir olarak kaydedilmesini öngörüyor. Platformlar, her yılın mayıs ayı sonuna kadar bu ödemeleri yapmakla yükümlü olacaklar.

kripto-para-piyasasi-2-trilyon-dolara-yukseldi.jpg

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ise Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırmaları gerekecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde faaliyet izni almak için başvuru yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içinde tasfiye kararı alacaklarına dair bir beyan sunmak zorunda olacaklar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.