Gelir İdaresi Başkanlığı, 29 ilde eş zamanlı olarak 17 bin 258 mobilya işletmesini denetleyerek, yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bir ay süren denetimlerde mobilya üretimi ve satışının yapıldığı İstanbul, Ankara gibi şehirlerde yoğunlaşan denetimlerde, mobilya imalatçıları ve bu sektördeki yardımcı hizmetler de kapsam dahilinde incelendi. Ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik gibi işlemler, hırdavatçılar, kumaş ve sünger satıcıları gibi tüm bağlantılı sektörler denetimlere alındı.
Denetimlerde, kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi eksiklikleri, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapma gibi hususlar kontrol edildi. Ayrıca, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmemesi gibi konular da değerlendirildi.
Denetimlerde 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı, 61 mükellef tarafından KDV oranlarına uyumsuzluk yapıldığı tespit edildi. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN’ı kullanarak tahsilat yaptığı ve 61 mükellefin işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı belirlendi. 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadığı, 52 işçinin ise kayıt dışı çalıştığı saptandı ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildi.
BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin tüm mükellefler kayıt altına alınana kadar süreceğini belirtti. Şimşek, "Denetimlerin her sektörde artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyet gösterenlere yönelik mücadeleye devam edeceğimizi" vurguladı. Ayrıca, vergi adaletini sağlamak ve kayıt dışı ile mücadele konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Dürüst mükelleflerin her zaman destekleneceğini belirten Şimşek, hedeflerinin vergide adalet ve etkinlik olduğunu kaydetti.
Bu denetimlerin, kayıt dışı ekonominin ve vergi kaçakçılığının önlenmesi açısından önemli bir adım olduğu vurgulanıyor.