Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’yi ekonomik krizden çıkarmak için adımlar atmaya devam ediyor. Bakan Şimşek’e özellikle yeni vergi paketi içerisinde yer alan düzenlemelerle ilgili tepki gösterilse de Bakan Şimşek kararlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor.
Mehmet Şimşek şimdi ise milyonlarca ticari araç sahibini ilgilendiren yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin hayata geçirileceğini ve bu sistemle birlikte taşıt tanıma zorunluluğunun getirileceğini resmen duyurdu. Bakan Şimşek, bu adımın, kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir dönüm noktası olacağını belirtti.
Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi artık zorunlu hale gelecek. Bu sistem sayesinde hatalı ve usulsüz işlemlerin önüne geçilerek, elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlemesi gibi uygulamalar tarihe karışacak.
Yeni sistemle birlikte taşıt plakaları otomatik olarak yeni nesil yazar kasalara iletilerek akaryakıt piyasasında rekabet eşitliği sağlanacak ve kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele edilebilecek.
Mehmet Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin 1 Ocak 2025'ten itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için zorunlu olacağını ve bu sayede 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini ifade etti.
Sistemin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını belirten Mehmet Şimşek, uygulamanın bütçe finansmanını düzeltmeyi ve kayıt dışılığı azaltmayı amaçladığını vurguladı.
Bakan Şimşek, uygulamanın başlamasıyla birlikte sistem kapsamında düzenlenmeyen belgelerin vergi kanunları açısından geçersiz sayılacağı konusunda da uyardı. Öte yandan Bakan Şimşek usulsüz fiş ve faturalar için ciddi cezaların uygulanacağını vurguladı.