Mehmet Şimşek lüks araç avına çıktı ‘Üstlerine tek tek çöküldü’

Mehmet Şimşek lüks araç avına çıktı ‘Üstlerine tek tek çöküldü’

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu yüksek tutarda harcama yaptığı halde gelir beyanında bulunmayan lüks araç sahiplerinin izini sürdü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda harcama yaptığı halde gelir beyanında bulunmayan mükelleflerin ardından şimdi de gelir beyanı bulunmayan lüks araç sahiplerinin izini sürüyor. VDK'nın bu adımı, Bakan Mehmet Şimşek'in "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız" hedefi doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

LÜKS ARAÇLARIN GELİR BEYANI İNCELENİYOR

Vergi müfettişleri, lüks araç sahiplerinin bu araçları hangi gelirle edindiklerini ve bu geliri beyan edip etmediklerini araştırıyor. Yapılan incelemelerde, 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) markalı 7 bin 885 araç üzerinde çalışmalara başlandı. Bu araçlardan bazıları, gelir beyanında bulunmayan ya da şirket ortaklıkları bulunmasına rağmen kâr dağıtımı yapmayan mükelleflerin üzerine kayıtlı olarak tespit edildi.

KAYIT DIŞI GELİRLER ÖNCELİKLİ HEDEF

İncelemeler, kayıt dışı geliriyle lüks araç satın alan mükellefleri öncelikli hedef olarak belirliyor. Yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişi üzerine kayıtlı olduğu, bu kişilerden 2 bininin 7 bin şirkette ortaklığı bulunduğu ve yalnızca 300 şirketin kâr dağıtımı yaptığı belirlendi. Ayrıca, 780 aracın mükellef olmayan kişiler üzerine kayıtlı olduğu ve bu kişilerin herhangi bir gelir kaynağı bulunmadığı ortaya çıktı. Lüks araç sahiplerinden sadece 150'sinin gelir mükellefiyeti olduğu ve bunlardan 100'ünün kârının 1 milyon liranın altında olduğu saptandı.

luks-araclar.jpg

VERGİ İNCELEMELERİ VE KARA PARA ARAŞTIRMALARI

İncelemelerde öncelik, mükellef olmayan ve şirket ortaklığı ile gelir beyanı bulunmayan kişilere veriliyor. Ardından, şirket ortaklığı bulunan ancak kâr dağıtımı yapmayan veya başka bir gelir beyanında bulunmayan mükellefler incelenecek. İlk aşamada 500 araç sahibi, gelirleriyle uyumsuzluk gösteren bu durumun kayıt dışı kazançlarla ilişkili olup olmadığı açısından vergi incelemesine alındı.

VDK, dikkat çeken örneklerle karşılaştı; 2023 yılında 23 milyon liraya Mercedes satın alan şirket sahiplerinin, son iki dönemde sadece birkaç milyon lira kâr elde ettikleri ve kâr dağıtımı yapmadıkları belirlendi. Ayrıca, şirketlerin banka hesaplarından ödenen araç bedellerinin kayıtlara yansımadığı tespit edildi. Bir diğer örnekte ise gelir beyanında bulunmayan ve ortaklığı bulunmayan kişilerin 27 milyon liraya Bentley aldığı ortaya çıktı.

İNCELEMELER KAPSAMLI HALE GELECEK

Vergi müfettişleri, lüks araçların elde edilme kaynaklarını belirleyerek, bu gelirlerin vergilendirilmesini sağlayacak. Yasal bir gelir kaynağı bulunmayan durumlarda kara para araştırması yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu tür incelemeleri risk analiz birimlerinin yeni tespitleri doğrultusunda genişletmeye ve kapsamını artırmaya devam edecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.