Merkez Bankası'ndan Türk Lirası hamlesi. Harekete geçildi. İhaleye açılıyor

Merkez Bankası'ndan Türk Lirası hamlesi. Harekete geçildi. İhaleye açılıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada dolaşımda olan fazla Türk Lirası'nı azaltmak amacıyla yeni bir adım attı.

Merkez Bankası, sterilizasyon araçlarına gün içinde ek TL depo alım ihaleleri açılacağını duyurdu.

TCMB, bankalara gönderdiği yazıda, "Sterilizasyon araçlarının etkin kullanımını artırmak ve piyasadaki likiditeyi yönetmek amacıyla, 11.00-11.30 saatleri arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gerekli görülen durumlarda gün içerisinde de ek TL depo alım ihaleleri açılabileceğini" belirtti.

Bu karar, piyasada fazlalık arzı ve gecelik faiz oranlarındaki artışa yanıt olarak alındı. Fazla likiditenin dünkü seviyeleri yaklaşık 220 milyar TL civarındayken, gecelik faiz oranı yüzde 47,02 seviyesine geriledi. Temmuz ayında, politika faizinin altına inen gecelik faiz oranı, depo ihalelerinin desteğiyle yeniden yüzde 50 seviyesinin üzerine çıktı, ancak bu durum kalıcı olmadı.

Piyasalarda sürecin yakından takip edilmesi gerektiği belirtilirken, TCMB’nin bu yeni adımının gecelik faizlerin koridorun alt bandına yaklaşmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Mart ayında faiz koridorunun alt bandı yüzde 47, üst bandı ise yüzde 53 olarak belirlenmişti. Ayrıca, geçen hafta Merkez Bankası, döviz alımı içeren Türk Lirası swap işlemlerini tersine çevirerek satış yönlü ihalelere başlamıştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.