Mesai saatleri tamamen değişti ‘Yasa tasarısı onaylandı’

Mesai saatleri tamamen değişti ‘Yasa tasarısı onaylandı’

3 Temmuz 2024 Pazartesi günü itibarıyla çalışma saatleri tamamen değişecek.

Yunanistan hükümeti, beklenmedik bir hamleyle haftalık çalışma gününü 5'ten 6'ya çıkaran yeni bir yasa tasarısını onayladı. Bu yeni uygulama, 3 Temmuz 2024 Pazartesi günü itibarıyla yürürlüğe girecek.

KARAR TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Sendikalar ve bazı muhalif partiler, bu kararı "barbarca" olarak nitelendirerek sert tepkiler gösteriyor. Kamu görevlileri sendikası ADEDY'nin yönetim kurulu üyesi Akis Sotiropoulos, "Neredeyse tüm gelişmiş ülkeler dört günlük çalışma haftasına geçerken Yunanistan tam tersi yönde bir adım atıyor" dedi.

yunanistan.webp

KARARIN NEDENİ NE?

Başbakan Kiryakos Miçotakis'in hükümeti ise, bu kararın azalan nüfus ve kalifiye iş gücü eksikliği gibi risklere karşı gerekli olduğunu savunuyor. Miçotakis, "Bu yasanın özünde işçi dostu bir yaklaşım yatıyor. Derinden büyüme odaklı ve Yunanistan'ı Avrupa ile aynı çizgiye getirecek" diye konuştu.

ÇALIŞANLARA İKİ SEÇENEK SUNULUYOR

Uzatılmış çalışma haftası kapsamında çalışanlar, günlük ücretlerine ek olarak yüzde 40 oranında ek mesai ücreti alacak. Altıncı gün 8 saatlik bir vardiyada çalışmak istemeyenler ise, 5 gün boyunca her gün 2 saat fazla mesai yaparak haftalık çalışma saatlerini tamamlayabilecek.

GÖÇ SORUNU ÖN PLANA ÇIKIYOR

Yunanistan'da son on yılda yaklaşık 500 bin genç eğitimli vatandaşın iş imkanları ve daha iyi yaşam koşulları arayışıyla göç ettiği tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu durumun ülkede yaşanan işgücü eksikliğinin ana nedenlerinden biri olduğunu savunuyor.

DÜNYADAKİ DİĞER UYGULAMALAR

Yunanistan'ın bu adımı, çalışma haftası ve çalışma saatleri ile ilgili farklı uygulamalara sahne olan dünya çapındaki trendlere ters düşüyor. Belçika, 2022 yılında çalışanlara beş yerine dört gün çalışma hakkı veren bir yasa çıkardı. İngiltere, Almanya, Japonya, Güney Afrika ve Kanada gibi ülkelerde de çalışma haftasının kısaltılması yönünde pilot programlar yürütülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.