Mezarlıkta sakın bunları yapmayın 'Sebebini duyunca...'

Mezarlıkta sakın bunları yapmayın 'Sebebini duyunca...'

Diyanet İşleri Başkanlığı, çoğu kişinin bilmediği ve dikkat etmediği şeyleri sıralayarak mezarlıkta yapılmaması gerekenleri açıkladı.

Mezarlıklar genelde yıl dönümlerinde ve bayramlarda ziyaretlerinde sıklıkla gidilen yerlerdir. Ölen yakınlarını ve tanıdıklarını ziyaret ederek mezarı temizlenir ve başında dua okunur. Diyanet İşleri Başkanlığı, çoğu kişinin bilmediği ve dikkat etmediği şeyleri sıralayarak mezarlıkta yapılmaması gerekenleri açıkladı. Peki, mezarlıktan bir şey almak günah mı? Mezardan neden bir şey alınmaz? Mezarlıkta bulunan ağaçların meyvesi yenir mi? Mezarlıktan ot, toprak alınır mı?

MEZARIN BAŞINDA BUNLARI YAPMAYIN

Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin demirlik ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak, bez bağlamak, mum yakmak kabir ziyaretiyle bağdaşmaz. Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.

MEZARLIKTAN SAKIN ALMAYIN

Mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmamak ve kesmemek gerekiyor.

Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.