Havaların soğumasıyla birlikte, merak edilen konulardan biri de kombi, petek bakımı, çatı tadilatının kime ait olduğu konusu tartışılmaya başlandı.
Havaların soğumasıyla birlikte, merak edilen konulardan biri de kombi, petek bakımı, çatı tadilatının kime ait olduğu konusu tartışılmaya başlandı.
Kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getiren bu masraflar karşısında anlaşmazlıklar yargıya kadar taşınabiliyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu, Borçlar Kanunu kapsamında tadilat ve bakım işlerinde sorumlu olan taraf ev sahibi olarak görülüyor.
Bu tarz temizlik ve bakım giderleri kiracıya ait değil ev sahibi karşılamak durumunda.
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Borçlar Kanunu'nun 317. Maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma halindeki masraflar kiracıya ait bulunuyor.
Ancak bu giderler ev sahibine ait olmakla birlikte kiracının kombiye ve benzeri demirbaş eşyaya zarar vermesi durumunda kiracının kendisi karşılamak zorunda kalıyor.
ÇATI VE BACA MASRAFLARI KİME AİT?
Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları, emniyet merdivenleri kat maliklerinin ortak kullanım alanı olup giderlerinden tüm kat malikleri sorumlu tutuluyor. Evini su basması, ana yapıya zarar gelmesi durumunda "acil onarım" olarak değerlendiriliyor.
KOMBİ BAKIMI MASRAFI KİME AİT?
Kombi evin demirbaşı olup parçanın yanması halinde tamir ve yenilenme gibi durumlarda oluşan masrafı ev sahibi karşılar. Yıllık bakım gibi periyodik işlemler kiracıya ait bulunuyor.
PETEK TEMİZLİĞİ YAPTIRMAK KİADAN DÜŞÜLÜR MÜ?
Borçlar Kanunu'na göre, "Kiracı, kiralanan olağan kullanımı için gerekli temizlik, bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel adete de bakılır" ifadesi yer alıyor.
ARABULUCUYA HANGİ TARAF GİDER?
Tadilat, bakım masrafı konusunda talebi olan taraf süreci başlatabilir. Kiracı ve ev sahibi arabulucu aracılığıyla yapılan masrafların miktarı, ödeme şekillerini görüşerek adil, uygun çözüm yolu bulunabilir.
KİRACI BİNAYA AİT MASRAFLARDAN SORUMLU MUDUR?
Bina temizliği gibi yönetim giderlerin sorumlu olup demirbaş niteliğindeki masrafları ev sahibi karşılar.
Borçlar Kanunu'na göre kiracı, kiralanın olağan kullanımı için gerekli temizlik, bakım giderlerini karşılamakla yükümlü bulunuyor.
Burada kullanım giderlerinden elektrik, su, doğalgaz veya temizlik bedeli kiracının karşılaması gerekiyor.