Milyonlarca sürücüye nefes aldıracak hukuki ayrıntı ortaya çıktı. Borcun tahsili ve ceza uygulanmadan önce sürücülere bildirim yapılması gerekmektedir.
Ancak çoğu zaman bu bildirim yapılmadan ceza kesiliyor ve icra yoluna gidiliyor. Sürücüler, tebligat yapılmadığını belirterek borca itiraz edebilir ve ceza iptal ettirilebilir. Avukat Yavuz, bu yöntemle çok sayıda cezanın iptal edildiğini belirtiyor.
Avukat Yavuz, "Mevcut ekonomik sıkıntılar ve geçim derdi göz önünde bulundurulduğunda, 130 TL'lik bir otoyol ücretinin ödenmemesi nedeniyle vatandaşa haber vermeden 4 kat ceza yazmak ve dosya masrafları ile birlikte bin TL'nin üzerinde bir para talep etmek hukuka, vicdana ve ahlaka sığmaz" diyerek durumu eleştirdi. Bu uygulamanın bir tür soygun olduğunu belirten Yavuz, "Bir kişi borcunu ödemediyse, ödemediği günden itibaren borcuna faiz uygulanabilir, bunu anlayabilirim. Ancak, bu milletin parası ile yapılan yoldan hem yüksek ücretler almak hem de ödeme unutulursa 4 kat ceza tahsil etmek kabul edilemez" dedi.
TRAFİK CEZALARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
Yavuz, bu tür durumlarla karşılaşan sürücülere müthiş bir bilgi vererek cezaları iptal ettirmenin yolunu açıkladı. Otoyoldan geçiş ücreti 130 TL olan bir sürücü, HGS bakiyesi yetersiz olduğunda ve 15 gün içinde ödeme yapmadığında, ceza ve dosya masraflarıyla birlikte bin TL'nin üzerinde bir borçla karşılaşabilir. Bu cezayı ödememenin yolu ise hukuki tebligat kurallarına dayanıyor. Borcun tahsili ve 4 kat ceza uygulanmadan önce sürücüye borcunu ödemesi gerektiği bildirilmelidir. Çoğu zaman bu bildirim yapılmadan ceza uygulanır ve icra yoluna gidilir.
Bu durumda, sürücü, kendisine tebligat yapılmadığını belirterek borca itiraz edebilir. Yavuz, bu yöntemle birçok cezanın iptal ettirildiğini ifade etti. Avukat Yavuz "Neredeyse tüm vatandaşlarımız seslerini çıkarmadan bu fahiş cezaları ödüyorlar. Anlattığım bu yöntemle çok sayıda cezayı iptal ettirdik" dedi.