Milyonlarca kişi ebeveynlerinden miras kalan gayrimenkul ve dükkan tapularını kardeşleriyle paylaşıyor. Bu durum kimi zaman taraflar arasında tartışmaya neden olabiliyor. Yaşanan tartışmalar da hisseli tapu satışlarında içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüştü.
Bu tartışmaların son bulması adına yeni bir düzenleme getirildi. Miras paylaşımında aranan yeni şart belli oldu. Pek çok kişinin bilmediği detaylar ortaya çıktı. Miras paylaşımları ile ilgili milyonların merak ettiği detayları açıkladı.
Heper, miras konusunda yaşanan anlaşmazlık durumunda yapılması gerekenleri anlattı. Buna uymayanlar ciddi anlamda tazminat ödemek zorunda kalacak.
“HİSSELERİ GERİ ALABİLİR MİYİM?”
Heper'e yöneltilen en önemli sorulardan biri, 'Babamızdan kalan mirası kardeşler arasında eşit olmayacak şekilde mahkeme kararıyla paylaştık. Ancak bazı kardeşler şimdi sözleşme şartlarına uymuyorlar. Devrettiğim arsalar üzerindeki hisseleri geri alabilir miyim?' oldu.
Heper, bu konuda şu açıklamalarda bulundu: 'Okuyucum, kardeşler arasında miras taksim sözleşmesi yapılmış ancak nedeni bilinmeyen sebeplerle durum mahkemeye taşınmış ve mahkeme tarafından bir taksim gerçekleşmiş. Sözleşmede kesinlikle eşit paylaşım şartı bulunmuyor.'
Miras, yasal olarak kardeşler arasında eşit olarak dağıtılmalıdır, fakat sonradan mirasçı olanlar miras paylaşım sözleşmesi yapabilirler. Bu sözleşmenin yazılı olarak düzenlenmiş olması önemli bir geçerlilik şartıdır. Resmi bir forma bağlı olmasa da yazılı olması gerekmektedir. Heper, 'Mirasçılar, payların nasıl bölüneceği konusunda yazılı bir belgeyi imzalarsa, bu belge geçerli olur' dedi.
Heper, eksik hükümlerle ilgili net bir yanıt vermenin zor olduğunu belirtti ve uygunsuz durumlarda mal teslimi, iade veya tazminat talep edilebileceğini vurguladı.