Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde; "Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, İliç’ten geçen diri fayla ilgili olarak sosyal medyada dolaşan asılsız bir iddiayı açıkladı. Söz konusu iddiada, 2012 yılında yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Divriği (NJ 37-2) Paftası’na ait bir bölümün kesilerek görselleştirildiği ve bu haritanın üzerine 2023 tarihinin eklenerek yanıltıcı bir paylaşım yapıldığı belirtildi. Ancak haritanın sağ kenarında yer alan “Açıklamalar” bölümünde basım tarihinin 10.06.2012 olduğu açıkça görülmektedir. Bu nedenle daha önce bu fayın haritalandığı ancak sonradan silindiğine dair iddianın gerçeklik payı bulunmamaktadır.
Bugün kullanılan Türkiye Diri Fay Haritası, farklı ölçeklerde 2012 ve 2013 yıllarında basılmıştır. Bu haritaların 2013 yılından sonra yeniden basımı yapılmamıştır. 2010 ile 2012 yılları arasında hakem değerlendirmesi yapılmış ve harita basım sürecinde arazi gözlemleri sonucunda İliç yakınında yer alan diri fay aktivitesi tespit edilmiştir. Bu sebeple diri fay aktivitesi belgelenmesini takiben 1/25.000 ölçekli haritalara ve sayısal veri tabanına eklenmiş olup talep eden kurumlara sayısal olarak paylaşılmaktadır.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Türkiye Diri Fay Haritası kamu yararı gözetilerek, sayısal formatta kurumsal internet sayfamız üzerinde ilgililerin kullanımına sunulmuştur. Diri fayların belirlenmesi uzmanlık gerektirmektedir. Bu sebeple ülke boyutunda diri faylarla alakalı haritalama çalışmaları da uzun zaman alan bir süreçtir. Genel Müdürlüğümüz, Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığımız tarafından Türkiye Diri Fay Haritasının güncellenmesine yönelik çalışmalar devam etmekte, ayrıca yerbilimleri portalı üzerinden görüntülenebilmektedir. "