Sağlıklı bir mutfak ortamı oluşturmak için sadece tüketilen gıdalara değil, aynı zamanda kullanılan malzemelere de dikkat edilmesi gerekir. İşte mutfağınızda bulunmaması gereken 5 zararlı ürün ve nedenleri:
ALÜMİNYUM TEPSİ/SAHAN/TENCERE
Alüminyum, sinir sistemine zarar verebilecek nörotoksik bir madde olarak bilinir ve Alzheimer ile ALS gibi hastalıklarla ilişkilendirilmektedir. Özellikle asidik ve tuzlu yiyeceklerle temas ettiğinde alüminyumun yiyeceklere geçme riski artar. Bu nedenle, alüminyum yerine çelik tencereler kullanmanız sağlık açısından daha güvenli olacaktır.
TEFLON TAVA
Teflon kaplamalı tava ve tencerelerde kullanılan perflorooktanik asit (PFOA), 2006 yılında kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. PFOA'nın kanser riskini artırmasının yanı sıra kadınlarda düşük riskini de yükselttiği araştırmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle, teflon kaplamalı mutfak eşyalarından kaçınmak en iyisidir.
BEYAZ YAĞLI KAĞIT
Beyazlatma işlemi için kullanılan kimyasallar, özellikle yüksek sıcaklıklarda gıdalara bulaşarak sağlığa zararlı olabilir. Beyazlatılmamış yağlı kağıt kullanmak veya kağıt kullanımını en aza indirmek daha sağlıklı bir tercihtir.
ALÜMİNYUM FOLYO
Alüminyum folyo, soğuk ve kuru gıdalarla sorun yaratmadan kullanılabilir; ancak yağlı veya ısıyla temas eden yiyeceklerle kullanıldığında alüminyumun gıdalara geçiş riski artar. Bu yüzden, alüminyum folyo ile gıdaları sarmak yerine alternatif saklama yöntemlerini tercih etmek daha güvenlidir.
PLASTİK KESME TAHTASI
Plastik kesme tahtaları, kesildiklerinde mikro plastik parçacıklarının yiyeceklere karışmasına neden olabilir. Bu durum, plastiklerin besinlere geçişine ve hormon dengesizliklerine yol açabilir. Cam veya ahşap kesme tahtaları, plastik alternatiflere göre daha sağlıklı bir seçenektir.