Naci Görür açıkladı ‘O şehir yanlış yere kurulmuş’ Resmen fayın üzerinde oturuyorlar

Naci Görür açıkladı ‘O şehir yanlış yere kurulmuş’ Resmen fayın üzerinde oturuyorlar

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, o kent için deprem riski konusunda çarpıcı uyarılarda bulundu. Görür, o şehrin altından geçen büyük bir fay hattı nedeniyle büyük bir risk taşıdığının altını çizdi.

Bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Görür, Kayseri’nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirtti. Görür, "Kayseri bir fayın üzerinde oturuyor Kayseri yanlış yere kurulmuş Erciyes dağının nedeni fay” dedi.

Kayseri’nin, fay hatları üzerinde ve alüvyonlarla kaplı bir alanda bulunduğunu ifade eden Görür, "Fayın üzerinde oturuyorsun bir de birkaç tane fay mevcut. Erciyes havzasını çeviren. Tamamen tektoniğe bağlı gelişmiş bir ova alanı var, akarsuyun geçtiği” şeklinde konuştu.

kapak-092414-jpg.webp

Görür, şehir merkezinin alüvyonlarla kaplı bir zemin üzerine kurulduğunu belirterek, bu durumun deprem riskini artırdığını ve "Alüvyonlarla yüklü alan. Gelip şehri de alüvyonların üzerine kurmuşsun. Olabilecek en tehlikeli yere. Olabilecek bir depremde sıvılaşma da olur deprem hızı en şiddetli olur depremin şiddeti fazla olur. Yapılmaması gereken yanlış yapılmış. Şehir en tehlikeli yere kurulmuş” şeklinde açıklama yaptı.

thumbs-b-c-dfed7a8d7d719824433e43150488ec6d-1-jpg.webp

Görür’ün bir programda yaptığı bu açıklamaları, Kayseri’de deprem riski olup olmadığını merak eden vatandaşlar arasında endişe yarattı. Kayseri kent merkezinin zayıf zemin üzerine inşa edilmiş olması ve altından geçen diri fayların varlığı, deprem riskini artıran faktörler olarak değerlendiriliyor.

Kayseri’nin tarihteki en büyük depremi 1940 yılında meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki sarsıntı ile gerçekleşmişti.

ekran-goruntusu-2024-08-07-141157.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.