Narin Güran'ın amcası Salim Güran'ın işçisi olan R.A'nın tutuklanma nedenleri arasında, Narin Güran'ı arama çalışmalarının "hedef saptırma amacı güden sahte ihbarlar ve dikkat dağıtıcı eylemlerle engellenmeye çalışıldığı" ifadesi yer aldı. Yangın çıkartma, elektrik kesintileri ve 'terlik' iddialarının da bulunduğu kararda, bu eylemlerin bazı Güran ailesi üyeleri tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
Diyarbakır'da Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedeni bulunan Narin Güran'ın cinayetine dair Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma devam ediyor.
AMCA SALİM GÜRAN'IN İŞÇİSİ TUTUKLANDI
Soruşturma kapsamında, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan R.A, savcılığın talebi üzerine tekrar gözaltına alındı ve çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Narin Güran'ın tutuklu amcası Salim Güran'ın işçisi olduğu belirtilen 15 yaşındaki R.A, savcılıkta verdiği ifadesinde olay günü sabah 05.00-06.00 sularında uyandığını, o gün sondajın başında uyuduğunu, aşağı tarlanın ardından yukarı tarlanın suyunu değiştirdiklerini, Salim Güran'ın yukarı tarlaya geldiğini söyledi.
R.A, sondajın başında kahvaltı yaptıklarını ve Salim Güran'ın yanlarında 1,5-2 saat kadar kaldığını, ancak Güran'ın saat kaçta yanlarından ayrıldığını hatırlamadığını ifade etti. R.A, şöyle devam etti:
"Babam 13.00 sıralarında diğer tarlalarda çalışan işçileri almaya gitti. Sonra saat 14.00-15.00 sıralarında muhtar (Salim Güran) tekrar yanıma geldi ve babamın nerede olduğunu sordu. Ben de 'İşçileri almaya gitti' dedim. Yanımda babamı arayıp 'Neredesin?' diye sordu. Saat kaçta aradığını hatırlamıyorum. Babam da, 'İşçileri dağıtıyordum' dedi. Bu görüşmeden sonra muhtar yanımda oturdu. Birkaç dakika sonra muhtar tekrardan babamı aradı ve yine 'Neredesin?' diye sordu. Babam da 'Köyde yemek yiyorum' dedi. Bu sırada muhtarla çay içiyorduk. 16.00-16.30 sıralarında babam da geldi, bizimle çay içmeye başladı. Babam aşağı tarlaya 16.00-16.30 sıralarında gitti. Ben muhtar ile yukarı tarlada kaldım. Ben bulaşıkları yıkıyordum. 5-10 dakika muhtar burada oturduktan sonra bana 'Ben eve gidip üstümü değiştirip geleceğim.' dedi.
Muhtar yanımdan ayrılmasından sonra ben de suyu değiştirmeye gittim. Muhtar saatini hatırlamadığım zaman diliminde yanımdan ayrılmıştı. 5-10 dakika içinde ben suyu değiştirene kadar muhtar tekrardan sondajın başına gelmişti. Bir süre sonra babam da aşağı tarla suyunu değiştirip geldi. Akşam yemeğini hazırlayıp yedik. Muhtar hiç yanımızdan gitmedi, hep beraber oturduk. Sadece 5-10 dakikalığına muhtar üzerini değiştirip gelmişti. Muhtar akşam yemeğinden sonra bizimle otururken telefonu çaldı. Telefon görüşmesinde muhtara Narin Güran'ın kaybolduğu bildirildi. Bu şekilde Narin'in kaybolduğunu öğrendik. Salim Güran üstünü değiştirmek dışında saat 14.00'ten sonra yanımdan ayrılmadı. Tarladan da ayrılmadık."
Savcılıkta, tutuklu amca Salim Güran'ın olay günü öğleden sonra R.A ile birlikte kanal bölgesine gittiklerini ve kayınbabasına ait çiftlikte çalıştıklarını belirttiği ifadesi hatırlatıldı. Güran, çiftlikte pisliklerin kanala aktığını ve bu sebeple fıskiyelerin tıkandığını, M. ile birlikte kazma ve kürek kullanarak hat açtıklarını, hanımının kendilerine çay getirdiğini ve bu süreçte epey zaman geçirdiklerini, ardından R.A ile tekrar tarlaya döndüklerini söyledi. Bu ifadeye yönelik çelişki hakkında R.A'ya ne düşündüğü sorulduğunda, R.A "Bu çelişkiye dair söyleyecek bir şeyim yok" yanıtını verdi.
R.A'ya, Salim Güran ile 21 Ağustos'ta yapılan telefon görüşmelerinin içerikleri hakkında sorular yöneltildiğinde, R.A hiçbir görüşmeyi hatırlamadığını iddia etti. Ayrıca, Salim Güran'ın eşi, Salim'in saat 14.30'da eve döndüğünü, evde birlikte yemek yediklerini, bir süre dinlendikten sonra evden ayrıldığını söylediğini belirtmişti. Salim Güran ise evden sonra H.G'nin evine gittiğini ve sonrasında sondajın olduğu tarlaya geçtiğini ifade etmişti. R.A, bu çelişkiler hakkında da "Diyebileceğim bir şey yok" dedi.
“HENÜZ BENDE DEĞİL DAHA ÖLMEMİŞ” İFADELERİ SORULDU
Savcılıkta, R.A'ya cep telefonlarındaki imaj incelemesi sırasında, Salim Güran'ın ona "O sondaki köşede bir şeyin düşmüş ha, sana ait bir şey sondaki yamaçta, yamacın köşesi taş" şeklinde bir mesaj gönderdiği ve R.A'nın buna "eeee" yanıtını verdiği, ardından Salim'in "Biri yerde" şeklinde cevap verdiği ve R.A'nın "tamam henüz bende değil/tamam daha ölmemiş" şeklinde bir yanıt verdiği konuşma hakkında ne düşündüğü soruldu. R.A, bu konuşmayı hatırlamadığını belirtti.
Salim Güran'ın pamuk tarlasındaki kurtlanma ile ilgili M.Ş.G. ile görüştüğünü ve tarlaya gittiğini ifade ettiğinin hatırlatılması üzerine, R.A olay günü pamuk kurtlanması ile ilgili bir olay yaşanmadığını söyledi. Ayrıca, Salim Güran'ın "R.A'nın kız kardeşlerini tarladan köylerine götürdüğü" şeklindeki ifadesine yanıt olarak R.A, kız kardeşlerinin 21 Ağustos 2024 tarihinden 1 veya 2 gün önce tarlaya geldiklerini, Salim'in onları köye götürdüğünü ancak olay günü kız kardeşlerinin tarlaya gelmediğini belirtti.
R.A, savcılık sorgusunda Nevzat Bahtiyar'ı tanımadığını ve köyde sadece muhtarı tanıdığını söyledi. Nevzat Bahtiyar'ın ifadelerine dair de "Bu konuda bir bilgim yok" dedi.
Son olarak, R.A'ya neden Salim Güran'ı korumaya çalıştığı sorulduğunda, R.A, Salim'i korumadığını, sadece 14.00'ten sonra kıyafet değiştirmek için gitmesinin dışında Salim'in yanından ayrılmadığını belirtti ve üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, suçsuz olduğunu ifade etti.
CEP TELEFONLARINDAKİ İMAJ ÇALIŞMASI
Savcılıkta R.A'ya, cep telefonlarında yapılan imaj incelemesinde, Salim Güran'ın ona "O sondaki köşede bir şeyin düşmüş ha, sana ait bir şey sondaki yamaçta, yamacın köşesi taş" şeklinde bir mesaj gönderdiği, R.A'nın buna "eeee" şeklinde yanıt verdiği, ardından Salim'in "Biri yerde" şeklinde cevap verdiği ve R.A'nın tekrar "tamam henüz bende değil/tamam daha ölmemiş" şeklinde yanıt verdiği konuşma hakkında ne düşündüğü soruldu. R.A, bu konuşmayı hatırlamadığını söyledi.
Salim Güran'ın pamuk tarlasındaki kurtlanma ile ilgili M.Ş.G. ile görüştüğünü ve tarlaya gittiğini söylediği anımsatıldığında, R.A olay günü pamuk kurtlanması ile ilgili bir durumun yaşanmadığını belirtti. Ayrıca, Salim Güran'ın "R.A'nın kız kardeşlerini tarladan köylerine götürdüğü" yönündeki ifadesine yanıt olarak, R.A, kız kardeşlerinin 21 Ağustos 2024 tarihinden 1 veya 2 gün önce tarlaya geldiklerini, Salim'in onları köye götürdüğünü ancak olay günü kız kardeşlerinin tarlaya gelmediğini ifade etti.
R.A, savcılıktaki sorgusunda, tutuklu Nevzat Bahtiyar'ı tanımadığını ve o köyde sadece muhtarı tanıdığını söyledi. Nevzat Bahtiyar'ın ifadeleri hakkında da "Bu konuda bilgim yok" dedi.
Tüm bu çelişkiler ışığında neden Salim Güran'ı korumaya çalıştığı sorusuna, R.A, Salim'i korumadığını, sadece 14.00'ten sonra kıyafet değiştirmek için gitmesi dışında yanından ayrılmadığını ve üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, suçsuz olduğunu belirtti.
KARARDA NARİN'İN ARAMA ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN DETAYLAR
R.A, sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hakimliğinde savcılıktaki beyanlarını tekrar etti. Salim Güran'ın olay günü tarlada olduğu saatlerle ilgili beyanlarının dosyadaki delillerle örtüşmediği hatırlatıldığında, R.A, Salim Güran'ın belirttiği saatlerde tarlada yanında olduğunu, sabah 08.00'den itibaren 1-1,5 saat yanlarında kaldığını, sonrasında 14.00-14.30 arası geri döndüğünü ve Narin'in kaybolduğu haberini alana kadar yanında kaldığını, bu süre zarfında bir kez üstünü değiştirmek için yanlarından ayrıldığını söyledi.
Tutuklulardan Birsen Güran'ın 12 Eylül 2024 tarihli beyanlarının hatırlatılması üzerine, R.A kimsenin ifadelerini nasıl vereceği konusunda kendisine baskı yapmadığını, tehdit edilmediğini ve Salim Güran'dan korkacak bir durumunun olmadığını belirtti.
Hakimlik, R.A'nın tutuklanma gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:
"Suça sürüklenen çocuk R.A'nın üzerine atılı 'Çocuğu Kasten Öldürmek' suçunu işlediğine dair, 21 Ağustos 2024 tarihinde kaybolan Narin Güran'ı bulmak için gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarının bir kısım şahısların hedef saptırma maksatlı suni ihbarlar ve dikkat dağıtıcı eylemlerle engellenmeye çalışıldığı, dosyadaki JASAT tutanağına göre 'Suriyelilerin kaldığı çadıra yakın bir konumda terlik bulunduğu' iddiasıyla jandarma personelinin bu noktaya yönlendirilmek istendiği, köyde yangın çıkarıldığı, arama kurtarma çalışmaları sırasında olağan dışı elektrik kesintileri yaşandığı, iki şahsın bir kız çocuğunu köyün üst tarafına götürdüğüne dair ihbarda bulunulduğu, güvenlik birimlerinin yanlış yönlendirildiği; bu eylemlerle jandarma personelinin Eğertutmaz Deresi'nden uzaklaştırılmaya çalışıldığı, bu eylemlerin bir kısmının Güran ailesinin bazı üyeleri tarafından yapıldığı, Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin 13 Eylül 2024 tarihli kararıyla bazı şüphelilerin tutuklanmasına karar verildiği, R.A'nın şüpheli Salim Güran'ın tarlada olduğu saatlerle ilgili beyanlarının dosyadaki HTS kayıtları, diğer şüpheli beyanları ve Salim Güran'ın kendi beyanlarıyla çeliştiği, soruşturmanın henüz tamamlanmadığı, taraflar üzerinde baskı kurulma ihtimalinin mevcut olduğu, dosyadaki diğer belgelerle birlikte değerlendirildiğinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde öngörülen geçerli şüphe sebeplerinin, 1982 Anayasası'nın 19. maddesinde belirtilen kuvvetli belirtinin ve CMK'nın 100/1 maddesinde öngörülen kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu, suçun kanunda öngörülen ceza sınırları, suçun CMK 100/3 maddesinde belirtilen katalog suçlardan oluşması, delillerin tamamen toplanmamış olması, verilmesi beklenen cezaya göre R.A'nın kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu kanaati ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu, adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, R.A'nın CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince tutuklanmasına karar verilmiştir."