Narin’in arkadaşları neden konuşmuyor? Bakandan rapor sonrası yeni talimat geldi

Narin’in arkadaşları neden konuşmuyor? Bakandan rapor sonrası yeni talimat geldi

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesinin ardından bölgede yaşayan çocukların psikolojik durumlarına ilişkin ön rapor tamamlandı. Şaşırtan sonuçların ardından Bakan Göktaş’tan yeni bir talimat geldi.

Diyarbakır'ın Tavşantepe Mahallesi'nde Narin Güran'ın cansız bedeninin bulunmasının ardından, bölgede yaşayan çocukların psikolojik durumlarına ilişkin ön rapor tamamlandı. Narin Güran’ın kaybının hemen ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri tarafından Tavşantepe Mahallesi’nde başlatılan psikososyal destek çalışmalarının ön raporunda ilginç değerlendirmeler yer aldı.

2024/08/31/narin-guran-2274040.jpg

Raporda, çocukların yaşadığı travmanın boyutları incelendi ve gerekli psikososyal desteklerin sağlanması için çeşitli önerilerde bulunuldu.

DURUMU BASTIRMIŞ YA DA ANLAMLANDIRAMAMIŞLAR

Diyarbakır'ın Tavşantepe Mahallesi'nde yaşanan üzücü olayın ardından çocukların psikolojik durumlarına ilişkin hazırlanan ön rapor, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na iletildi. Psikososyal destek ekibi tarafından gerçekleştirilen güvenli alan çalışmaları, çocukların stres, kaygı ve korku anlarındaki tepkileri, gelecek beklentileri ve umutlarına odaklanan oturumlar doğrultusunda rapor hazırlandı.

Saha ekiplerinin hazırladığı bu ön raporda, çocukların yaşanan olaya ilişkin konuşmadıkları ve durumu bastırmış ya da tam olarak anlamlandıramamış olabilecekleri belirtildi.

ÇOCUKLARA 'KONUŞMAYIN' BASKISI MI YAPILIYOR?

Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocukların psikolojik durumuna ilişkin hazırlanan ön raporda, çocuklara aileleri tarafından "konunun konuşulmaması" yönünde telkin verilmiş olma olasılığı da değerlendirildi. Raporda, bu telkinin çocukların yaşadıkları olayı ifade etmekte zorlanmalarına yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, köyde yoğun şekilde bulunan jandarma ve arama kurtarma ekiplerinin, çocukların günlük yaşamlarını olumsuz etkilediği ve bu yeni duruma psikolojik ve sosyal açıdan uyum sağlamada zorluk yaşadıkları vurgulandı.

BAKANDAN TALİMAT GELDİ

Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, gelen ilk raporun ardından yeni bir talimat verdi. Bakan Göktaş, çocukların rehabilitasyonu için gerekli psikolojik destek süreçlerinin hızlandırılması ve bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Bakanlık, travma sonrası destek hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde sağlanması için harekete geçti.

narin-guranin-arkadaslari-neden-konusmuyor-bakan-goktastan-tavsantepe-talimati-17268168112071-2.jpg

Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığı, Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocuklara yönelik özel bir ekip oluşturmayı planlıyor. Bu ekip, yas ve travma konularında çocuklara destek sağlamak amacıyla çalışmalar yürütecek. İlk etapta yapılacak olan müdahaleler, çocukların yaşadığı travmaların etkilerini hafifletmeye yönelik olacak. Daha kapsamlı ve derinlemesine çalışmalar ise soruşturmanın tamamlanmasının hemen ardından başlatılacak. Bu süreçte, çocukların psikolojik iyileşmesi ve sosyal uyumlarını desteklemek amacıyla uzun vadeli destek sağlanması hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.