O kişiler araba alamayacak! Şartlar tamamen değişti

O kişiler araba alamayacak! Şartlar tamamen değişti

Burhan Gümrükçü, engelli vatandaşlara tanınan ÖTV'siz araç alma şartlarının değiştirilmesine ilişkin düzenlemeye tepki gösterdi.

Son günlerin en çok tartışılan konularından biri engelli vatandaşlara tanınan ÖTV'siz araç alma şartlarının değiştirilmesi. Yeni vergi düzenlemesiyle beraber iki alternatif gündeme geldi ancak engelliler bu duruma isyan etti.

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü duruma sert tepki gösterdi. Gümrükçü, "Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

PEKİ, NE OLUYOR?

Yeni vergi paketiyle beraber birçok kalemde değişikliğe gidiliyor. Bu değişikliklerden biri de engelli vatandaşlara sıfır araç alımında tanınan ÖTV muafiyeti. Vergi paketi taslağında; engelliye ÖTV’siz araç uygulamasının kaldırılacağı konuşuluyor. Araç sahibi olmak isteyen engelliler, Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na müracat edecek. Çok yoksul olduğunu belgeleyenlere araç alım desteği sağlanacak. Fakat, araç aldığı için yoksul engellinin diğer yardımlarından yararlanamayacak.

engelli-araba-satisi.jpg

ENGELLİLER TEPKİLİ

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, yeni düzenleme için, “Bu apaçık engellinin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?” şeklinde konuştu.

Sözcü'de yer verilen haberde; iktidarın TBMM'ye getireceği vergi paketi içinde engellilerin ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılması amacıyla iki alternatifli madde yer alıyor.

selling-a-car.jpg

Birinci alternatifte; engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1’eindirilmesi engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılarından geri iade edilmesi, engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranın yarısının dikkate alınması gibi maddeler bulunuyor.

İkinci alternatife göre ise engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılacağı belirtiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engellilere, gelir durumuna bakıp yerli araç fiyatlarını da göze alarak bir miktar nakit desteği sağlanacak. Sosyal desteklerin birinden yararlanan diğer destekleri kaybettiği için yoksul engelliler bir daha araç sahibi olamayacağı belirtiliyor.

"ENGELLİLER ARAÇ ALAMAYACAK"

Burhan Gümrükçü, ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılıp sosyal desteğe dönüştürülmesi halinde birkaç istisna dışında hiçbir engellinin araç alamayacağını söyledi. Gümrükçü, "Yeni sistemde durumu araç almaya müsait olan engelliye Aile Bakanlığı ‘gelir şartına takıldınız’ deyip araç vermeyecek. Araç alacak kadar geliri olmayan yardıma muhtaç engelliler de diğer yardımlar kesileceği için araç alamayacak. Yani sonuçta hiçbir engelli araç alamayacak” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.