İşletmelerdeki fahiş fiyatlar gündemdeyken, 'komisyon' adı altında yapılan yeni bir uygulama dikkat çekti. Neredeyse her işletme kartlı ödemeler için yüzde 10'dan yüzde 20'ye varan komisyonlar talep ediyor. Peki, işletmelerin aldığı bu komisyon ücretleri yasal mı? Uzmanlar bu konuda ne diyor? Ödenen ücret geri alınabilir mi? İşte detaylar...
Kredi kartları üzerindeki komisyon uygulaması zaman zaman tüketiciler ile işletmeler arasında gerginliğe yol açıyor. İşletmelerin büyük çoğunluğu, kartla ödeme yapıldığında 'Bankalar komisyon kesiyor' diyerek ek ücret talep ediyor.
FAİZİYLE GERİ ALABİLİRSİNİZ
Örneğin, nakit ödemede 100 TL olan bir ürün, kartla ödemede 120 TL'ye çıkabiliyor. Bu komisyon bedeli, aslında bankaların değil, işletmelerin kendi cebinden ödemesi gereken vergi tutarıdır. TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, talep edilen bu ücretin yasal olmadığını belirterek, tüketicilerin ödedikleri miktarı faiziyle geri alabileceklerini vurguladı.
Bazı işletmeler kartlı ödemeler için yüzde 10, bazıları ise yüzde 20'ye varan oranlarda komisyon ücreti talep ediyor. Uzmanlar, bu tutarların yasal olmadığını belirterek tüketicileri uyarıyor.
"KOMİSYON ÜCRETİ YASAL DEĞİL"
TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, "Banka kartları ve kredi kartları kanununun 17. maddesinde, üye iş yerlerinin kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödeme isteyemeyeceği belirtilmiştir" dedi.
"FAİZİYLE GERİ ALABİLİRSİNİZ"
Güllü, "Tüketici, yerleşim yerindeki kaymakamlıkta ya da firmanın bulunduğu il ve ilçedeki tüketici hakem heyetlerine başvurarak, ödedikleri bedeli ticari avans faiziyle birlikte talep edebilir" şeklinde konuştu.