O programlara yeni zorunluluk! RTÜK kararı verdi

O programlara yeni zorunluluk! RTÜK kararı verdi

Haber bültenleri ve programları artık "Akıllı İşaret Sınıflandırma Sistemi" kapsamında değerlendirilecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlayarak bu adımı resmileştirdi.

Bu değişikliğe göre, medya kuruluşları haber bültenleri ve programlarında önceden kaydedilmiş görüntüleri, dizileri ve filmleri kodlar gibi ayrı ayrı "Akıllı İşaret Sistemi"nde kodlayacaklar. Bu kodlar, haber bültenlerinin başlangıcında jenerikten sonra ve program süresi boyunca her kesintiden sonra yayınlanacak.

Haber bültenlerinin veya programlarının girişinde ve kesintilerden sonra ekrana getirilecek semboller, sistem tarafından atanan içerik sembolleriyle en yüksek yaş sembolü olacak. Özellikle şiddet, korku, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar, cinsellik gibi içerik gruplarına ilişkin semboller ilgili haber veya program sırasında ekranda sabit olarak yer alacak.

Ancak, "Genel İzleyici" veya "7+" sembolüne ilişkin yayınlarda bu sembollerin ekranda sabit olarak yer alması gerekli olmayacak. Ancak "13+" veya "18+" sembolleri için bu durum geçerli olmayacak; bu semboller ekranda görüntülerin yayınlandığı süre boyunca sabit olarak bulundurulacak.

Ayrıca, kodlama sonucunda "13+" sembolüyle yayınlanması gerektiği belirlenen önceden kaydedilmiş görüntülerin 21.30'dan sonra, "18+" sembolüyle yayınlanması gerektiği belirlenen görüntülerin ise 00.00-05.00 saatleri arasında yayımlanabileceği belirtiliyor.

Ancak, spor müsabakaları, dini törenler, ticari iletişim yayınları ve canlı yayınlarda hala Akıllı İşaretler Sınıflandırma Sistemi kullanılmayacak. Bu alanlarda mevcut mevzuat geçerli olacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.