O ücret araç sahiplerine geri ödenecek! Çoğu kişinin haberi bile yok

O ücret araç sahiplerine geri ödenecek! Çoğu kişinin haberi bile yok

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, o sebepten dolayı araçları zarar görenlerin bu zararın ödemesini alabileceğini söyledi.

Kayseri'de hafta sonu etkili olan sağanak yağış nedeniyle birçok araç zarar gördü. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmur Şahin, bu olayın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, vatandaşların tutanak tutarak araç üreticilerinden zararlarını karşılayabileceklerini vurguladı.

aw225140-04.jpg

Şahin, "Bu tür durumlarda doğal afet diyerek sorumluluktan kaçamayız. Dolu yağışı, her yıl yaşanabilecek bir doğa olayıdır ve şiddeti ile büyüklüğü meteoroloji tarafından sürekli uyarılmaktadır. Bu nedenle, cam üreticisi, araba üreticisi, tente üreticisi gibi her üretici, ürünlerini dolu, yağmur ve hava sıcaklıklarını dikkate alarak üretmelidir. Dünyada eksi 50 derece ve artı 50 derece sıcaklık olan ülkeler var. Her iki durum için de uygun araç ve donanım üretmek zorundasınız.

Türkiye'de de dolu yağışı ve diğer hava olayları bilindiği için, burada araba satan firmalar bu duruma dayanıklı araçlar üretmelidirler. Araçlarının camları kırılan, kaportaları zarar görenler, bu zararları araç firmalarından talep edebilirler. Bu noktada önemli olan, zararın tutanakla belgelenmesi, mümkünse polis karakolunda veya resmi bir kurumda kayıt altına alınmasıdır.

Ayrıca, kamera veya fotoğraf görüntüleriyle dolunun verdiği zararın tespit edilmesi gerekmektedir. Kasko sigortası varsa bu kapsamda, yoksa direkt olarak araç üreticisinden yaş ve model fark etmeksizin talep edebilirler. Zararın tespitinden sonra, eğer zarar 104 bin TL'nin altındaysa Tüketici Hakem Heyetlerine, fazlaysa Tüketici Mahkemesine başvurularak bu zararlarını tazmin edebilirler" dedi.

aw225140-02.jpgDAHA ÖNCE EMSAL KARAR ÇIKMIŞTI

Daha önce doğa olaylarından dolayı oluşan zararlar için emsal kararlar alındığını belirten Şahin "Daha önce rüzgar nedeniyle uçan çatılarda bu durumu yaşamıştık. Fırtınada çatılar uçmuştu ve sorumluluk firmaya ait olmuştu. Bunun birçok emsal kararı var. Hatta sadece uçan çatıya değil, zarar gören diğer bina ve araçlara gelen zararlar da giderilmişti. Bu durum da aynı şekilde değerlendirilmelidir. Doludan dolayı zarar varsa, bu emsal karar olarak gösterilir ve araç firmasından talep edilir" şeklinde konuştu.

aw225140-01.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.