Binlerce işletmenin yaptıkları satışlarda KDV oranında indirim yaparak ücretleri kiraladıkları IBAN hesapları üzerinden aldıkları belirlendi. Maliye kiralık IBAN kullanan işletmelere ağır cezalar kesecek.
Maliye'nin incelemeleri sırasında işletmelerin yaygın olarak eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı IBAN hesaplarını kullanarak vergi kaçırdıkları ortaya çıktı. IBAN ile yapılan faturasız ödemelerin tümüne KDV ve vergi cezası uygulanacak.
Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu hazırladığı makalede sistemin nasıl işlediğini anlattı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024–2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) de yer alan “kayıt dışılıkla mücadele” kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük bir dizi önlem aldı.
Maliye saha çalışmalarında vergi kaçaklarının çoğunun IBAN yoluyla tahsilatlardan kaynaklandığını belirleyerek hesapların peşine düştü.
IBAN'LA TAHSİLAT EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIYOR?
IBAN’la tahsilat yapan şirketlerin başında perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazinolar, bar pavyon gibi eğlence mekanları, lüks restoranlar, güzellik merkezleri, spor salonları, mücevher satıcıları, özel doktorlar, avukat, diyetisyenler geldi.
İŞLETMELER NEDEN IBAN'A ÖDEME İSTİYOR?
İşletmeler kredi kartı ile ödemelerde bankaların aldığı yüzde 8 - 9 civarında komisyondan kurtulmak istiyor. Müşterilerine belli oranda indirim yapan işletme karşılığında ödemenin IBAN hesabına yapılmasını istiyor.
İşletmenin IBAN ödemesi istemesinin diğer nedeni ile bu yolla satıştan doğan vergiden kaçmak. Vergi vermek isteyen işletme KDV oranında müşterisine indirip yaparak karşılığında IBAN ile ödeme istiyor.
Ancak Maliye bankalardan sıklık para transferi yapılan IBAN hesaplarını isteyerek incelemelerde bulanabiliyor.
DENETİMLERİ VERGİ DAİRESİ VE DEFTERDARLIK YAPACAK
IBAN’la tahsilat yapanlara dönük denetimleri Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar yapacak.
BAKANLIK TEK TEK AÇIKLAMA İSTEYECEK
IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları belirlenen işletme sahipleri tek tek Maliye’ye çağrılarak izah istenecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya kayıt tutup tutmadıkları sorulacak. Eğer işletme para transferine eş faturaları gösteremez ise işlemler kayıt dışı satış olarak kabul edilecek. Aynı işletme sahiplerinin akrabalık derecesi bulunan kişilerin IBAN hesapları incelenecek.
IBAN'LA TAHSİLAT YAPANLARA CEZALAR ÜST ÜSTE GELECEK
IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan satış yapıp hizmet verenlere kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası verilecek.