Yeni alfabenin, Türk dünyasında dilsel birliği ve kültürel bağları güçlendirmesi hedefleniyor. Ancak, bu ortak alfabeyi kullanmaya başlama tarihi ve detaylar netleşti.
ORTAK TÜRK ALFABESİ NE ZAMAN KULLANIMA GİRECEK?
Ortak Türk Alfabesi, 2026 yılında kullanılmaya başlanacak. Bu tarihten itibaren Türk dünyasında bu alfabenin uygulanması öngörülüyor.
ORTAK TÜRK ALFABESİ HANGİ ÜLKELERDE KULLANILACAK?
Ortak Türk Alfabesi'ni kullanacak ülkeler arasında şunlar yer alıyor:
Türkiye
Azerbaycan
Kazakistan
Kırgızistan
Tataristan
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Özbekistan
ORTAK TÜRK ALFABESİ'NDE KAÇ HARF VAR VE OKUNUŞLARI NASIL?
Ortak Türk Alfabesi 34 harften oluşuyor. Türkiye'de kullanılmayan 5 harf de bu alfabede bulunuyor:
Ä - Telaffuz: æ
Ň - Telaffuz: ŋ
Ŭ - Telaffuz: Uwo
Q - Telaffuz: kû
X - Telaffuz: eks
ORTAK TÜRK ALFABESİ ÇALIŞMALARI VE TARİHÇESİ
Ortak Türk Alfabesi çalışmaları 1991 yılında başlatıldı ve ilk önemli karar 1993 yılında Antalya’da gerçekleştirilen toplantıda alındı. Türk Şurası tarafından Q, X, W, N, Ä harflerinin eklenmesi uygun görüldü. 2024’te yapılan üçüncü toplantıda ise 34 harften oluşan son öneri üzerinde uzlaşı sağlandı.
Bu ortak alfabeye geçiş, Türk dünyasında Latin alfabesine geçiş sürecinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti mevcut 29 harfli alfabesini kullanmaya devam ederken, diğer Türk Cumhuriyetleri Latin alfabesine geçiş sürecini hızlandıracak. Ortak Türk Alfabesi'nin uygulanması, kültürel ve siyasi bağımsızlığın bir simgesi olarak görülüyor ve Türk devletleri arasındaki iletişimi kolaylaştıracak.