Adana'da özel bir okulda, piyasa değeri bin lira olan kitaplar için velilerden 30 bin lira talep edildiği iddiasıyla ilgili bir dava açıldı. Avukat Nazan Akça Subaşı, bu durumun ardından konuyu yargıya taşıdı.
Subaşı, 10 yaşındaki kızı Dilda Ece'yi Adana'nın Seyhan ilçesindeki Altıneller Okulları'na kaydettirdi. Ancak, ders kitapları için kendisine 30 bin lira fatura çıkarıldığını belirtti. Kitapları basan yayıneviyle iletişime geçtiğinde, "Adana'da yalnızca bir kırtasiye ile anlaşmamız var, bireysel satışımız yok" cevabını aldığını ifade etti.
Subaşı, yayınevinin kitapları internet üzerinden mükerrer olarak satışa sunduğunu ve kitapların piyasa değerinin yaklaşık bin lira olduğunu öğrendi. Bu gelişme üzerine durumu mahkemeye taşıdı. Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesi, kurum müdürü E.G. hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan dava açtı.
Ayrıca, bir kırtasiyenin veli telefonlarını okuldan alarak baskı yaptığı iddia edildi. Bu kırtasiye, velilere "Çocuğunuzun kitaplarını almamışsınız, aksi takdirde derse giremezler" şeklinde tehditlerde bulunduğu öne sürüldü. Geçen sene okuldan ayrılan bir öğretmen de, öğretmenlerin kitap seçiminde görüşlerinin alınmadığını belirterek davaya müdahil oldu.
Avukat Subaşı, özel okulların kitapları yüksek fiyatlarla sattığını ve velilere baskı yaptığını savundu. Ayrıca, kitapları almayı reddeden öğrencilerin derse alınmadığını öne sürdü. Subaşı, devletin ücretsiz kitap dağıttığını ve özel okulların kendi anlaşmalı kırtasiyelerle çalışarak velilere yüksek fiyatlar dayattığını belirtti.
Subaşı, “Bu uygulamalar rekabet kanununa aykırı ve dolandırıcılık olarak değerlendirilebilir. Velilerin bulundukları illerdeki il hakem heyetlerine başvurarak mağduriyetlerini bildirmeleri gerekiyor” dedi. Şu anda mahkeme süreci devam ediyor.