Özel okul velileri isyan etmişti! Fahiş zamlar için emsal karar

Özel okul velileri isyan etmişti! Fahiş zamlar için emsal karar

Velileri isyan ettiren özel okulların yemek, kırtasiye, etüt gibi ek ücretler ve yasal sınırın üzerinde yapılan zamlar, Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği karar ile çözüme kavuşuyor.

İzmir'de çocuğu özel okulda okuyan Oğuz Kul, okulun 40 bin lira olan eğitim ve yemek bedelini 98 bin 999 liraya çıkardığını ve kendisini bu tutarı kabul etmeye zorladığını belirtti. Benzer durumlar yaşayan veliler, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak haklarını arayabilir. Kul’un şikayeti üzerine heyet, yasal sınırın üzerindeki ücret artışı için iade kararı verdi.

9barehnl70kr15x3m3rijw.webpBEDELİN İADESİNE KARAR VERİLDİ

Bilirkişi raporuna dayanan heyet, yaklaşık 26 bin lira bedelin iadesine karar verdi. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, atv'de yaptığı açıklamada, mevzuat dışı artışlarla ilgili bu kararın veliler için önemli bir emsal teşkil ettiğini söyledi.

ozel-okul.webpÖZEL OKULLARIN ZAM ORANI HER YIL BELİRLENİYOR

Ağaoğlu, özel okulların Ocak ayı başından Mayıs sonuna kadar fiyatlarını ilan ettiğini ve bu fiyatların bir önceki 12 aylık dönemdeki TÜFE-ÜFE ortalaması artı 5 puanla belirlendiğini açıkladı. Bu yıl bu oran yüzde 57 olarak belirlendi ve bunun üzerindeki ücretler hukuka aykırı olarak değerlendiriliyor.

1602717.webpEK ÜCRETLERDE FAHİŞ ZAMLAR

Ağaoğlu, velilere yapılan baskıyı şu şekilde dile getirdi "Eğitim ücretine yüzde 57 zam yapıldı ama yemek, etüt, kitap, kırtasiye, kıyafet gibi ek hizmetler için ücretler geçen yıla göre kat kat arttı." Ancak Tüketici Kanunu’na göre bu ek hizmetlerin alınması zorunlu değil.

VELİLERİN EK ÜCRETLERİ GERİ ALMA HAKKI VAR

Veliler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na internet üzerinden şikayetlerini iletebilir ve istemedikleri hizmetler için okula bir e-posta göndererek, hizmet alınsa bile 10 yıl boyunca bu bedelleri geri alma hakkına sahip olabilirler.

ozel-okullar-kural-tanimiyor-yeni-donemde-yeni-zamlar-kapida-1100x650.jpgKADEME GEÇİŞLERİNDE DE FAHİŞ ZAMLAR

Velilerin şikayetçi olduğu bir diğer konu ise kademe geçişlerinde yapılan zamlar. İlkokuldan ortaokula veya ortaokuldan liseye geçişlerde yapılan bu zamlar, veliler için büyük bir yük oluşturuyor. Ağaoğlu, bu geçişlerde TÜFE-ÜFE ortalamasının 5 puan üstünde bir artışın kademe geçişlerine de yansıtılması gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.