Parasını bunlara yatıran baltayı taşa vurdu! Yatırımcılar dikkat!

Parasını bunlara yatıran baltayı taşa vurdu! Yatırımcılar dikkat!

TÜİK verileri açıkladı. Mayıs ayında bunlara yatırım yapan kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı kamuoyu ile paylaştı. Bu kapsamda Mayıs en çok kazandıran yatırım aracı ve en çok kaybettirenleri belli oldu.

Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 6,89, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 5,44 oranlarıyla BIST 100 en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

borsa-istanbul-1477319.jpg

EURO, DOLAR VE ALTIN KAYBETTİRDİ

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 1,19 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,38 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca euro yüzde 1,44, dolar yüzde 2,25 ve külçe altın yüzde 3,72 oranlarında Mayıs ayında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile bakıldığında; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,19, DİBS yüzde 0,99, Euro yüzde 2,79, doları yüzde 3,58 ve külçe altın yüzde 5,03 oranlarında yatırımcısına kar getirmeyerek kaybettirmesine yol açtı.

populer-yatirim-araclari.jpg

3 AYLIK TABLODA KAZANDIRDI

Mayıs ayında kaybettiren külçe altın, üç aylık tabloda; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,75, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,84 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kaydedildi.

Altı aylık değerlendirmede ise BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,70, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,43 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olduğu ifade edildi. Yine aynı dönemde dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,65, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,95 oranlarında 6 aylık tabloda yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak görüldü.

yatirim-araclari1-qcc3-cover.webp

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.