Probiyotik takviyelerini sakın böyle kullanmayın! Peynir ekmek gibi satılıyor

Probiyotik takviyelerini sakın böyle kullanmayın! Peynir ekmek gibi satılıyor

Yiyeceklerden yeteri kadar probiyotik alamayanların vazgeçilmezi takviye probiyotiklerle ilgili uzmanından uyarı geldi.

Bağırsak sağlığını korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için önemli bir besin maddesi olan probiyotikler, yiyeceklerden yeteri kadar alınamadığında kapsül olarak da kullanılabiliyor. Özellikle çalışma hayatında olan kişiler, iş dolayısıyla bozuk beslenme düzenleri ve sürekli oturur ya da ayakta pozisyonda kalarak çalıştıkları gerekçesiyle bu popüler kapsülleri sık sık kullanıyorlar. Ancak dikkat, uzmanlar kontrolsüz kullanılan probiyotikler konusunda ciddi şekilde uyarıyor.

SAĞLIK PROBLEMİNE YOL AÇIYOR

Son yıllarda Batı ülkelerinde milyon dolarlık büyük bir endüstri haline gelen probiyotikler, özellikle orta ve üst gelir düzeyine sahip bireyler tarafından yoğun ilgi görüyor. Ancak bilim insanları, probiyotiklerin hekim tavsiyesi olmadan kullanılmasının başta bağırsak sorunları olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar, bilinçsiz tüketimin zararlarına dikkat çekerken, bu ürünlerin sadece fayda sağlamakla kalmayıp zarar da verebileceğini vurguluyor.

anlvmzt1ib85oy5zoirwjqv3rs4a2nme3idkrjgm.jpg

Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Temel Yılmaz da probiyotiklerin popülerliğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yılmaz, “Probiyotikler şu anda oldukça popüler ve ihtiyacı olan kişilere faydalı. Ancak son yıllarda ihtiyacı olmayan hastalarda da çok ciddi probiyotik kullanımı görüyoruz. Bu grup takviyeler ticari bir meta olurken, kendilerine ticari alan oluşturan hekim ve diyetisyenler de ortaya çıktı" şeklinde konuştu. Bu durum, probiyotik kullanımının sağlıkla ilgili ciddi riskleri olduğunu ve bilinçli tüketimin önemini bir kez daha ön plana çıkarıyor.

Bu ürünlerin kontrollerinin yeteri kadar yapılmaması ve denetimlerinin yapılmaması sağlık açısından güvensiz bir ortam oluşturuyor.

İNSAN VÜCUDUNDAKİ HÜCRE SAYISINDAN DAHA FAZLA BAKTERİ VAR

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, probiyotikler ile ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu ve yapılan çalışmaların çok hızlı ilerlediğini dile getirirken, bağırsaklarda insan vücudundaki hücrelerden daha fazla bakteri bulunduğunu söyleyerek takviye kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan bu tür ürünlerin kullanılmasının gerekli olmadıkça tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Erk, bunun yerine yoğurt, kefir, turşu, zeytin, peynir gibi doğal probiyotik kaynaklarının tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.