Toprakların kralı mantarların on binlerce çeşidi doğanın her bölgesine yayılmış durumda. Renk renk ve çeşit çeşit mantarların bazılarıysa güzellikleriyle büyülüyor.
Ametist Mantarları da rengiyle ve görüntüsüyle büyüleyen mantar türlerinden sadece biri. Elaeomyxa Cerifera ismiyle anılan bu hoş mantarın mor rengi büyüleyici görünüyor.
İlk defa 1942 senesinde keşfedilen Ametist Mantarı, doğanın eşsiz güzelliklerinden sadece biri olarak görülüyor. Disko topunu andıran rengi ve görüntüsüyle kendine hayran bırakıyor.
Yakın zamanda Sarah Llyod isimli bir bilim insanı tarafından derinlemesine araştırılan Ametist Mantarı, çok sayıda türü de barındırıyor.
Üç parlak rengi karışık bir şekilde üzerinde toplayan ve parlak mor bir renge ulaşan Ametist Mantarı’nın disko topu görüntüsü, aslında içerisindeki küf sporlarının salınmasıyla oluşan bir balçığı ifade ediyor.
Mantarın rengarenk toplar gibi görünen kısımları, içlerindeki küf sporlarını salmak için açılıyor.
Avusturalya’nın bir eyaleti olan Tazmanya’ya özgü güzelliklerden biri olan Ametist Mantarı, çalı bitkilerinin bulunduğu bölgelerde yaşıyor.
Ormanda bulunan bakterilerle, diğer mantarlarla beslenen Ametist Mantarı Avusturalya’da görülür ve yüzü aşkın türü sadece Tazmanya’da yer alır.
Parlak mantarlar kategorisinde bulunsa da bu türlere aslında üremek için spor kullanan protistler deniyor.
Bu tür bir mantarı yemenin mümkün olup olmayacağını soranlarsa şunu bilmeli; sözde yenilebilir denilen bu mantarların tadı bir tuhaftır ve ayrıca topraktaki toksik maddeleri içine çekerler.
Bu yüzden tüketilmemelidir.