Laboratuvar ortamında üretilen, hayvan hücreleri veya doku örnekleri kullanılarak elde edilen bir tür et ürünü olan yapay et, geleneksel et üretim yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen bir teknoloji ile hücre bazlı et veya kültürlü et olarak da öne çıkıyor.
ABD'nin Florida eyaleti, dünyada kırmızı et üretimine karşı sert bir duruş sergileyerek, laboratuvar üretimi etin satışına yasak getirdi. Florida konuya ilişkin bu kararı alan ilk eyalet oldu. Söz konusu yasa, Dünya Ekonomik Forumu'nun teşvik ettiği alternatif protein kaynakları arasında yer alan yapay etin Florida'da satışını engellemeyi amaçlıyor.
Florida Valisi Ron DeSantis tarafından geçtiğimiz mayıs ayında imzalanan yasa, yapay eti "sahte et" olarak tanımladı. Kararla birlikte bu ürünleri satanları 500 dolar para cezası veya 60 güne kadar hapis cezasıyla cezalandıracak. DeSantis, yapay et üretiminin petri kaplarında protein üretimi olarak nitelendirerek, Davos'taki dünya elitlerinin projelerinden biri olarak gördüğünü ve eyaletin büyükbaş hayvancılık sektörünü korumak istediğini aktarmıştı. Florida'daki bu yasa öncesinde ise California merkezli bir firma, Wynwood semtinde bir et tadımı partisi düzenleyerek tepkileri üzerine çekmişti.
BİR EYALET DAHA YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR
Benzer bir yasa tasarısının kabul edildiği Alabama'da da ise yapay et yasağının 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe gireceği bildirildi. Yapılan bu düzenleme, laboratuvarda üretilen etlerin üretimini, satışını ve dağıtımını yasaklamayı planlıyor. Bu yasağa uymayanlar işletmeler ise 500 dolar para cezası veya üç aya kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.
Dünya genelinde yaklaşık 150 şirketin faaliyet gösterdiği yapay et endüstrisi, henüz küçük olsa da büyük yatırımlar çekmeye devam ediyor. Yapay et, canlı hayvanlardan alınan hücrelerin veya döllenmiş yumurtaların laboratuvar ortamında beslenerek üretildiği bir teknoloji olarak biliniyor.