Restoranlarda yeni dönem! Hesap öderken bunu belirtseniz bile kesinti olacak

Restoranlarda yeni dönem! Hesap öderken bunu belirtseniz bile kesinti olacak

Kredi kartıyla bahşiş ödemesinin torba yasadan çıkarılması, sektördekileri yeniden bir araya getirdi. O öneri gündeme geldi.

Restoran sahipleri, bahşişlerin eskisi kadar getiri sağlamaması ve yüzde 1 kazanç getirisi ile sektörü sarsması üzerine tepkilerini dile getirdi. Sektör çalışanları, bahşişlerle ilgili önerilerini de sundu.

Nakit taşıyan kişilerin azalması ve kredi kartı kullanımının artması, restoranlarda sunulan hizmet sonrasında bahşiş ödemelerini kısıtlamaya başladı. Bunun üzerine bazı restoranlar, ‘hizmet bedeli’ adı altında adisyona yeni bir kalem ekledi. Bu uygulama ise Türkiye şartlarında tüketiciden büyük tepki topladı. Türkiye’nin alışık olmadığı bu durumla ayrıca kredi kartıyla ödenen bedelden kesintinin de fazla olması, restoran sahiplerini de isyan ettirdi.

Bu sebeple sektör çalışanları, kredi kartıyla bahşiş ödeme ve vatandaşlara miktar sorulacak yeni bir uygulama için ısrarcı oluyor. Eğer bu sistem uygulanırsa devletin kasasına 9 ila 13,5 milyar TL gireceği öngörülüyor.

istock-912322946-e1630343947887.jpg

TORBA YASA TASARISINDAN ÇIKARILMIŞTI

Kısa süre önce torba yasaya girmesi beklenen kredi kartıyla bahşiş ödemesi sistemi, tasarıdan çıkarılmıştı. İşveren ve restoran çalışanları tekrar “bahşiş yasası için” bir araya gelerek taleplerini dile getirdi.

Restoran sahipleri, banka komisyonları sonucu faturaya yansıtılan hizmet bedellerinin büyük bir kesintiye uğradığını ve kesintiler sonrası çalışanların eline kalan miktarın geçtiğini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Bunun yerine kredi kartıyla bahşiş yasasının gelerek otomatik olarak kazançların artırılabileceği savunuldu.

sunyard-and-emerico.webp

BAHŞİŞTE KESİNTİ TALEBİ

Gündemdeki konuyla ilgili olarak hem iş verenler hem de garsonlar bir araya gelerek, kredi kartıyla bahşiş sistemi üzerine görüş birliğine vardı. Türkiye Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, yaptığı açıklamada, "Kredi kartıyla verilen bahşişlerden yüzde 50-54 gibi yüksek kesintiler yapılmayacak. Sadece yüzde 10'luk bir kesinti olacağı için söz konusu düzenlemeyi (hem iş verenler hem de çalışanlar olarak) destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KARTLA BAHŞİŞ ÖDEMESİ GELMELİ

Başka ülkelerde de uygulandığı gibi hesap öderken tüketiciye “Kartınla bahşiş ödemek ister misin?”, “Hangi oranda bahşiş ödemesi yapmak istersin?” diye sorulmasının ve vatandaşın bunu seçmesi gerektiğinin altını çizen Demirer, “Gelin bu bahşiş ödemelerini kredi kartıyla yapalım. Zorunlu ödemeden çıkaralım” çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.