Günümüzde kullanılan tarım ilaçları maalesef sağlığımızı etkilemekte. Bu nedenle birçok insan, sebzelerde bulunan tarım kimyasallarının etkilerini azaltmak için sirkeyle su karışımında bekletme işlemini tercih ediyor.
Ancak uzmanlara göre, bu yöntem aslında sebze ve meyvelerde daha fazla zararlı maddeyi ortaya çıkarabilir.
Sebze ve meyveleri haşerelere karşı korumak için kullanılan kimyasal ilaçlar, içerisinde sağlığımızı etkileyen pestisit maddesini barındırıyor.
Uzmanlara göre pestisit, dolaşım sistemi, böbrek, sindirim sistemi ve karaciğer gibi vücudumuzun birçok bölgesinde olumsuz sonuçlar doğurmakta. Bu sebeple sebze ve meyvelerin iyi yıkanması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, sirkeli su kullanımının yanlış olduğunu söylüyor.
Sebze ve meyvelerde bulunan pestisitler, sirke içinde çözündüklerinde %90 daha dayanıklı ve zararlı hale gelirler.
Dolayısıyla, tükettiğimiz sebzeler ve meyveler sağlığımıza zarar verebilir ve faydadan çok zarar getirebilirler.
KARBONATLI SU
Sağlıklı yaşamın temel unsurlarından biri olan sebze ve meyveleri hijyenik ve zararsız hale getirmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Karbonatlı suyun içinde beklettiğiniz sebze ve meyveler, zararlı ilaçlardan arınır. Doğru oranı yakalamak için her litre suya 2 tatlı kaşığı karbonat eklemeniz yeterli olacaktır.
Yaklaşık yarım saat boyunca karbonatlı suda beklettiğiniz sebzeleri ve meyveleri, isteğinize göre ardından sirke içinde bekletebilir ve sonrasında iyice yıkayabilirsiniz.