Beslenme ve Diyet Uzmanı Asya Naz Al, Ramazan ayında kilo vermenin ve kilo kontrolünü sağlamanın yollarını anlatırken okuyucular için özel bir diyet menüsü de paylaştı.
Asya Naz Al, Ramazan ayında kilo verme veya kilo kontrolü sağlama amacıyla iftar ve sahurda dengeli bir beslenmenin önemine vurgu yaparak bazı önemli kuralları sıraladı:
Protein, lif ve sağlıklı yağlar içeren besinleri tercih etmek önemlidir, ancak aşırıya kaçmamak gerekir.
Metabolizma hızını düşürmemek için iftar ve sahurda su tüketimine özen gösterilmelidir.
Abur cubur gibi yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı, daha çok tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler ve yüksek protein içeren besin kaynakları tercih edilmelidir.
Uzun süreli açlık sonrası porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli ve ölçülü miktarda yemek tüketilmelidir.
İftardan sonra sağlıklı atıştırmalıklar tercih ederek açlık hissi bastırılabilir.
Ramazan boyunca düzenli uyku düzenine ve dinlenmeye özen göstermek metabolizmayı dengelemeye yardımcı olabilir.
Oruç tutmanın metabolizmayı hızlandırabileceğini ve vücudun yağ depolarını kullanmasına yardımcı olabileceğini belirten Asya Naz Al, su içmenin önemini vurguladı.
Sahur ve iftar sofralarında sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmenin önemine değinen Asya Naz Al, okuyucular için örnek bir diyet menüsü paylaştı:
SAHUR MENÜSÜ:
1 bardak su veya bitki çayı
1 adet haşlanmış yumurta veya omlet veya menemen
2 ince dilim beyaz peynir
Domates ve salatalık, bol yeşillik
2 tam ceviz
5 adet zeytin
2 ince dilim tam buğday ekmeği veya 1 avuç içi kadar ramazan pidesi
İFTAR MENÜSÜ:
1 adet hurma
1 kase çorba
Izgara tavuk veya ızgara köfte veya etli sebze / kurubaklagil yemeği
5-6 yemek kaşığı Bulgur pilavı veya pirinç pilavı veya makarna
1 bardak ayran veya 1 kase yoğurt
Bol mevsim salata
1 avuç içi kadar ramazan pidesi