KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Yelken ses bozukluklarının kaynağının geniş bir spectrum olduğunu, ses teli nodülü ya da polibi gibi sesinizi çok sık ve yanlış kullanmaktan kaynaklanabileceğini ya da ses teli felçleri, kanser türevleri, enfeksiyöz hastalıklardan da meydana gelebileceğini söyledi. Aydınlık’tan Sariye Nur Dönmez’in haberine göre, sesiniz istediğiniz gibi çıkmıyorsa, devam eden kronik ses kısıklığı yaşıyorsanız nodül, polip ya da enfeksiyöz bir rahatsızlığınız olabilir.
SESİNİZ HASTA OLABİLİR Mİ?
Prof.Dr. Kürşat Yelken; “Sesimizde hasta olabilir” dedi ve ekledi; bu durumu anlamanın en kolay yolu bir süre boyunca devam eden ses kısıklığı… Sesiniz eski halinden farklı çıkıyorsa, çevrenizden “Sesine ne oldu?’’ gibi yorumlar gelmeye başladıysa ses tellerinizin sağlığıyla ilgili bir doktora görünmenizde fayda var.’’
SALÇALI YEMEKLER VE ALKOL SES TELLERİNİN DÜŞMANI
Ses tellerimizi korumanın en kolay yolunun bol su içmek, sigara ve alkolden uzak durmak olduğunu dile getiren Yelken şöyle devam etti; Ses sağlığı için zararlı bir takım yiyecek ve içecekler var; çok salçalılar, çok baharatlılar , çok yağlılar bunları birazcık azaltmak gerekiyor. Aynı zamanda çay, kahve ve gazlı içecekleri hayatımızdan birazcık çıkarmak gerekiyor. Sıfırlamak değil, yanlış anlamayın ama azaltmak lazım. gırtlak, boğaz ve akciğer sağlığımız için su en faydalı şey…
SES TELİ NODÜLÜ NEDEN OLUŞUR?
Dr.Yelken’in söylediğine göre; Nödülün terminolojide iki ayrı adı var; Biri şarkıcı nödülü diğeri öğretmen nödülü.. Bu şekilde adlandırılmış çünkü; Bu meslek gruplarını tercih eden insanlar, sesini günlük yaşantısında herhangi bir bireye oranla daha fazla kullanıyor. Nödül de zaten doğrudan ses kullanımı ile ilişkilidir. Sesini uygunsuz,fazla miktarda,yanlış tonda(şiddette) kullanan insanlarda oluşur. Travma sonucudur ve tedavisi de ses terapisiyle yapılır. Paniklemeye gerek yok.
SES TONUNUZU GÜZELLEŞTİRMENİZ MÜMKÜN
Yelken’in verdiği bilgiye göre; Ses terapisi, ses hastalıklarını düzeltmek için uygulanan, ameliyatla veya ameliyatsız bir rehabilitasyon ve tedavi yöntemidir. Haftalık 30-45 dakika süren seanslar halinde ilerler, hastaya sesli ve sessiz egzersizler yapılır. Nefes egzersizler yaptırılır, hem sesin hem de nefesin geliştirilmesi sağlanır. Bu şekilde ses problemi ortadan kaldırılır.