Sigara satışında zorunlu olacak. Karar gece yarısı çıktı

Sigara satışında zorunlu olacak. Karar gece yarısı çıktı

Sigarayla ilgili düzenlemelerde köklü değişiklik. Karar yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin üretimi ve etiketlenmesine ilişkin yönetmelikte köklü değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'nin 6 Ağustos 2024 tarihli sayısında yayımlanan yeni yönetmelikle, üretim bilgileri ve ambalaj kuralları yeniden belirlendi.

ÜRETİM BİLGİLERİNDE YENİ KODLAMA ZORUNLULUĞU

Yeni düzenlemeye göre, tütün mamullerinin ambalajlarında üretim tarihi, yeri ve hat numarası gibi bilgilerin yer alacağı bir kodlama sistemi getirildi. Bu bilgiler, üretim sürecinin daha şeffaf ve izlenebilir olmasını amaçlıyor.

sigara2-iqvg.jpgKATKI MADDELERİ ÜZERİNDEKİ KISITLAMALAR ARTIRILDI

Sarmalık kıyılmış tütünlerde koruyucu ve nemlendirici dışında katkı maddesi kullanımı yasaklandı. Nargilelik tütünlerde ise sadece renklendirici katkı maddesi kullanılmasına izin verildi.

AMBALAJ VE ETİKETLEME STANDARTLARI BELİRLENDİ

Sigara dışındaki tütün mamullerinin iç ambalajında marka ve ayırt edici ibarelerin yalnızca bir yerde, belirli font ve boyutta yer alması gerekecek. Şeffaf ve gümüş renkli ambalajlarda siyah, mat bitişli ambalajlarda ise belirli gri tonlarında yazılar kullanılacak.

i-64.webp

ÜRETİM TARİHİ VE YERİ BİLGİLERİ ZORUNLU

Tütün mamullerinin paketlerinde üretim tarihi ve yeri bilgileri belirtilmek zorunda olacak. Bu bilgiler, ambalajın alt veya yan yüzeyinde yer alacak.

BANDROLLERİN KULLANIMINA YÖNELİK YENİ KURALLAR

Piyasaya sunulan tütün mamulleri, ürün izleme sistemi bandrollerini içerecek. Bandroller, üretim tesislerinde paketleme sırasında veya ithalat durumunda üretim mahallinde yapıştırılacak.

broskur.jpgGEÇİŞ SÜRECİ VE GÜNCELLEME TARİHLERİ

31 Mart 2025 tarihinden itibaren, yönetmeliğe uygun olmayan tütün mamulleri piyasaya arz edilemeyecek. Bu ürünlerin piyasaya arz uygunluk belgeleri ise 1 Nisan 2025 tarihinde iptal edilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.