Sigarada yeni dönem! Tamamen yasaklandı

Sigarada yeni dönem! Tamamen yasaklandı

Sigaralarla ilgili yepyeni bir dönem geldi. O ürünlerin ithalatına yasak getirildi.

Zararlı olmasıyla bilinen tütün ürünlerini kullananları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Bugün tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, “şark tipi tütün ve tütün tozu” ithalatına yasak getirildi.

“BORÇSUZLUK BELGESİ” ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik kapsamında detaylar yer aldı. Karar, Resmi Gazete’nin güncel sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlığın hazırladığı Tütün Üretimi İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, tüm detaylarıyla yayımlanmasının ardından dikkat çekti.

Mevcut mevzuatta yer alan işlenmiş tütün tanımı yeni yönetmelikle birlikte güncellendi. “İşlenme tesisi” ve “teminat” tanımları da yeni yönetmelikte yer aldı.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da yapılan son düzenlemelerle, tütün ve alkol piyasasında faaliyet gösteren firmalar için yeni yükümlülükler getirildi. Yapılan değişiklikler kapsamında, sektördeki alıcı firmaların teminat göstermeleri ve borçsuzluk belgesi sunmaları zorunlu hale geldi.

Bu düzenlemelerin sektördeki mali disiplini ve denetimi artırmayı amaçladığı görüldü. Yeni yönetmelikle detaylandırılan bu zorunluluklar, sektördeki ticari işlemlerin şeffaflığını artırma ve olası mali riskleri minimize etme hedefini taşıyor.

sigaraaaa.jpg

STANDART HARMAN BİLEŞENİ OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

Daha önde, Kanunda 2020 yılında yapılan değişiklikle birlikte, yüzde 30 Türk tütünü zorunluluğu getirilmişti. Tütünlerin yüzde 30’unun Türkiye’de üretilen tütün olması gerekiyordu.

İthal edilen bu tütünler; sigara, nargilelik tütün mamulü, sarmalık tütün, pipoluk tütün mamulü şeklinde kategorilerde bulunan toplam tütün olarak değerlendiriliyordu.

Yeni yönetmelik düzenlemesi kapsamında, “yurt dışına gönderilerek orada değişik işlemlerden geçirilen bundan dolayı hangi tütünden elde edildikleri belirlenemeyecek düzeyde şekli ve nitelikleri değiştirilen” tütün ürünlerinin bu zorunluluk dahilinde tütün mahiyetinde kabul edilmeyeceği ve “standart harman bileşeni” şeklinde değerlendirileceği belirtildi.

sig.jpeg

İTHAL ETMEYE YASAK GETİRİLDİ

Türkiye, “şark tipi tütün” üretimi ve ihracatında dünya liderlerinden biri olarak, yerli çiftçiyi koruma ve ulusal kaynakları daha etkin kullanma adına önemli bir adım attı. Yeni düzenlemeye göre, yurt içi tedarikinde problem yaşanmayan şark tipi tütün ve tütün tozunun ithalatı yasaklandı.

Ancak, numune amaçlı ve yıllık toplam 100 kilogramı geçmeyecek şekilde şark tipi tütün ithalatına izin verilecek. Bu kısıtlama, yaprak olarak işlenecek tütünler haricinde uygulanacak. Bu politika değişikliği, yerli tütün üreticilerini desteklemek ve iç piyasayı güçlendirmek amacını taşıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.