Sigaraya kallavi zam! En ucuzu 66 TL oluyor

Sigaraya kallavi zam! En ucuzu 66 TL oluyor

Sigara tiryakilerine kara haber geldi. Tüm sigaralara 10 TL birden zam yapılacak. İşte haberin detayları…

Özel Tüketim Vergisi, Ocak ve Temmuz aylarında artmasıyla birlikte en ucuz sigara fiyatının 66 TL olması bekleniyor. ÖTV kanunu gereği, sigara ve alkollü ürünlerde Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artış yapılmaktadır.

Picture background

Bu kanuna göre, sigara ÖTV'si Ocak ve Temmuz aylarında son altı ayın ÜFE'si kadar artırılır, bu da yüzde 20'nin altına düşmez. Bu hesaba göre, sigaranın perakende fiyatı 60 TL’nin altına inemez. Eğer sigara şirketleri zammı kabul etmezse, fiyatlar en az 10 TL daha yükselir.

Sigara ve alkol üzerindeki ÖTV Temmuz ayında %20 oranında artırılacak. Her sigara paketinin ortalama yüzde 82'si şu anda vergilere gidiyor. Ancak sigara vergisinde ekstra bir kriter daha vardır o da satış fiyatının %57'si, asgari maktu vergiden (şu anda 34,2 TL seviyesinde) daha az olmamalıdır.

Picture background

Böylece ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 TL’nin altında olamayacak. Şu an bu rakam 50 TL ve en düşük sigara fiyatı da 56 TL’dir. Eğer 10 TL’lik bir vergi artışı sigara fiyatlarına doğrudan yansıtılırsa, en ucuz sigara da 66 TL seviyesine kadar çıkmış olacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.