Sofraların vazgeçilmez ikilisi meğer zehir saçıyormuş! Aynı anda sakın tüketmeyin

Sofraların vazgeçilmez ikilisi meğer zehir saçıyormuş! Aynı anda sakın tüketmeyin

Sofraların vazgeçilmez ikilisi olan salatalık ve domatesin aynı anda tüketilmesi durumunda neden olabileceği zararlar ortaya çıktı.

Hem yaz hem de kış aylarında sofralardan eksik olmayan, kahvaltıda, akşam yemeklerinde sıkça tükettiğimiz domates salatalık ikilisinin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu ortaya çıktı.

Picture background

Bazı insanların sindirim sistemleri farklı tepki verebilir. Örneğin, bazı kişiler domatesin asidik doğasından dolayı mide problemleri yaşanabilirken, bazı insanlarda salatalık tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu tür durumlar tamamen insanın kişisel toleransına bağlıdır.

Picture background

Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli ve özellikle midesi hassas olanlar bu hususta çok dikkatli olmalı.

SİNDİRİM SÜRELERİ BİRBİRİNDEN FARKLI

Sağlıklı beslenme ve yaşam önerileriyle dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay'da domates ve salatalığın birlikte tüketilmesinin zararına dikkat çekti.

Picture background

Prof. Dr. Karatay konuyla ilgili olarak, “Birbirinden farklı sindirim sürelerine sahip olan domates ve salatalık farklı zamanlarda sindirime girmektedir. Birbirinden farklı sindirim süreleri bulunan besinleri bir arada tüketmek vücudu yoran durumlar arasında yer alırken mideyi ve bağırsakları yıpratmaktadır. Hızlı sindirilen salatalık yavaş sindirilen domates de bir araya geldiğinde ise bağırsaklar neye uğradığını şaşırıyor.” İfadelerini kullandı.

DOMATESİ AÇ KARNINA TÜKETMEYİN

Domatesi aç karnına tüketmek midedeki asit seviyesini artırır ve bu da gastrite neden olabilir. Bu yüzden aç karnına domates tüketmek oldukça zararlıdır.

Picture background

FAZLA DOMATES TÜKETİMİ BÖBREKLERİ YORAR

Domatesi gereğinden fazla tüketmek, bazı insanlar için yüksek potasyum alımı problem yaratabilir, özellikle böbrek sorunu olanlar için doktor gözetiminde tüketilmelidir.

Böbrek taşına yol açan oksalat minerali, domateste yüksek miktarda bulunur. Bu da aşırı domates yemenin, böbrek taşı oluşumuna neden olduğunu gösterir.

Picture background

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı'na göre, ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kişiler potasyum alımını sınırlamalıdır ve domatesler, potasyum açısından zengindir.

MİDE RAHATSIZLIKLARINI TETİKLER

Domates, yüksek asit içeriği nedeniyle bazı kişilerde mide ekşimesi veya reflü semptomlarına neden olabilir. Özellikle hassas mideye sahip olanlar bu durumu deneyimleyebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.