Hem yaz hem de kış aylarında sofralardan eksik olmayan, kahvaltıda, akşam yemeklerinde sıkça tükettiğimiz domates salatalık ikilisinin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu ortaya çıktı.
Bazı insanların sindirim sistemleri farklı tepki verebilir. Örneğin, bazı kişiler domatesin asidik doğasından dolayı mide problemleri yaşanabilirken, bazı insanlarda salatalık tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu tür durumlar tamamen insanın kişisel toleransına bağlıdır.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli ve özellikle midesi hassas olanlar bu hususta çok dikkatli olmalı.
SİNDİRİM SÜRELERİ BİRBİRİNDEN FARKLI
Sağlıklı beslenme ve yaşam önerileriyle dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay'da domates ve salatalığın birlikte tüketilmesinin zararına dikkat çekti.
Prof. Dr. Karatay konuyla ilgili olarak, “Birbirinden farklı sindirim sürelerine sahip olan domates ve salatalık farklı zamanlarda sindirime girmektedir. Birbirinden farklı sindirim süreleri bulunan besinleri bir arada tüketmek vücudu yoran durumlar arasında yer alırken mideyi ve bağırsakları yıpratmaktadır. Hızlı sindirilen salatalık yavaş sindirilen domates de bir araya geldiğinde ise bağırsaklar neye uğradığını şaşırıyor.” İfadelerini kullandı.
DOMATESİ AÇ KARNINA TÜKETMEYİN
Domatesi aç karnına tüketmek midedeki asit seviyesini artırır ve bu da gastrite neden olabilir. Bu yüzden aç karnına domates tüketmek oldukça zararlıdır.
FAZLA DOMATES TÜKETİMİ BÖBREKLERİ YORAR
Domatesi gereğinden fazla tüketmek, bazı insanlar için yüksek potasyum alımı problem yaratabilir, özellikle böbrek sorunu olanlar için doktor gözetiminde tüketilmelidir.
Böbrek taşına yol açan oksalat minerali, domateste yüksek miktarda bulunur. Bu da aşırı domates yemenin, böbrek taşı oluşumuna neden olduğunu gösterir.
ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı'na göre, ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kişiler potasyum alımını sınırlamalıdır ve domatesler, potasyum açısından zengindir.
MİDE RAHATSIZLIKLARINI TETİKLER
Domates, yüksek asit içeriği nedeniyle bazı kişilerde mide ekşimesi veya reflü semptomlarına neden olabilir. Özellikle hassas mideye sahip olanlar bu durumu deneyimleyebilir.