COVID-19 pandemisi üzerinden dört yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, virüs yeni varyantlarıyla etkisini sürdürüyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, küresel pandemiye neden olan virüsün geçirdiği mutasyonlarla hala insanları olumsuz etkilediğini belirtti.
YAZ AYLARINDA ÇOĞALDI
Dr. Demir, “COVID-19 pandemisinin başlangıcının üzerinden dört yıldan fazla bir süre geçti. Ancak, virüs hala yayılmaya devam ediyor. KP.3, virüsün uzun bir serisinin en sonuncusu olarak ortaya çıktı. Bu varyantın mevsimsel bir seyir izlemediğini ve salgın dalgasının yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceğini vurguladı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan araştırmalara göre, her yıl Temmuz ayında COVID-19 vakalarında ve hastaneye yatışlarda ani bir artış gözlemleniyor. Bu artış, yaz döneminde fiziksel yakınlık gerektiren etkinlikler ve klimaların aşırı kullanımından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
BELİRTİLERİ NELER?
Dr. Demir, CDC’nin KP.3 varyantı için belirlediği belirtiler listesinin, önceki varyant JN.1 ile benzer olduğunu, ancak belirtilerin kişiye göre farklılık gösterebileceğini ifade etti. Belirtiler arasında ateş, titreme, eklem ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, mide bulantısı, kusma ve ishal yer alıyor.
Korunma yöntemlerine dikkat çeken Dr. Demir, bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme ve takviye gıda alımının, kapalı alanların sık sık havalandırılmasının ve mevcut aşıların önemine dikkat çekti. Ayrıca, doğru ve dengeli beslenmenin, yeterli su içmenin, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmenin, stres ve kaygıdan uzak durmanın, yeterli uyku ve dinlenmenin hastalığın daha hızlı atlatılmasına yardımcı olacağını belirtti.