Son dakika... Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Son dakika... Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

TCMB, Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanarak faiz kararı belli oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanarak faiz kararını açıkladı.

Saat 14.00'te başlayacak toplantıda, politika faizinde herhangi bir değişiklik olup olmayacağı merakla bekleniyordu.

Merkez Bankası faizi yüzde 50'te 4. kez sabit tutma kararı aldı.

PİYASALAR NE BEKLİYORDU

Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Bu ay için de ekonomistler, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak piyasa katılımcıları, faiz koridorunda olası bir değişiklik ya da likidite politikalarında yeni adımlar olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.

1x-1-kopya-kopya.jpgKurulun gündem maddelerinden biri, piyasada bulunan Türk Lirası fazlalığı ve TCMB'nin bu fazlalığın çekilmesi için atabileceği adımlar olarak öne çıkıyor. Geçici likidite sterilizasyonu için depo ihaleleri geçtiğimiz hafta başlatılmıştı ve gecelik piyasada faiz yüzde 49.63 seviyesinde işlem görmüştü.

4-dxep-kopya.jpgEnflasyon beklentileri de toplantının kritik noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,95'e gerilemiş durumda, ancak vatandaşların beklentisi yüzde 90'ın üzerinde seyrediyor. TCMB'nin 2024 yılı için belirlediği enflasyon hedefi yüzde 38 olarak açıklanmıştı.

Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak gerçekleşmişti ve bu durum, TCMB'nin faiz politikalarını şekillendirirken önemli bir veri olarak değerlendiriliyor.

5e119448bf214412e4a67f5e-2048x1365-kopya.jpgTCMB'nin bugünkü faiz kararı, ekonomik piyasalar ve kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Faiz politikalarındaki herhangi bir değişiklik, ekonomik büyüme ve enflasyon üzerinde önemli etkiler doğurabilir. Kurulun kararı, ilerleyen dönemde Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengeleri üzerinde belirleyici olacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.