Sudan'da 24 saatlik ateşkes

Sudan'da 24 saatlik ateşkes

Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmaların dördüncü gününde taraflar 24 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

Çatışmaların dördüncü gününde Sudan ordusu, uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün 18.00''den itibaren uyacaklarını açıkladı.

HDG lideri General Mohamed Hamdan Dagalo''nun ''sivillerin güvenli geçişi ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi'' onayladığını açıklamasının ardından Sudan ordusu da uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün yerel saatle 18.00''den itibaren uyacaklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri''nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes''in açıklamasına göre, çatışmalarda 185 kişi hayatını kaybetti, bin 800''den fazla sivil ve asker yaralandı.

AB: BÜYÜKELÇİMİZ KONUTUNDA SALDIRIYA UĞRADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından çatışmalara ilişkin açıklama yaparak Sudan''daki AB Büyükelçisi''nin konutunda saldırıya uğradığını duyurdu. 

"Birkaç saat önce Sudan''daki AB Büyükelçisi kendi konutunda saldırıya uğradı" diyen Borrell, bunun Viyana Sözleşmesi''nin ağır bir ihlali olduğunu belirtti. Borrell, "Diplomatik tesislerin ve personelin güvenliği, Sudan makamlarının birincil sorumluluğu ve uluslararası hukuk uyarınca bir yükümlülüktür" dedi.

ABD: DİPLOMATİK KONVOYUMUZA ATEŞ AÇILDI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği Sudan''da dün ABD diplomatik konvoyuna ateş açıldığını açıkladı. Blinken, başkent Hartum''daki olayda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak saldırının kabul edilemeyeceğini taraflara ilettiğini söyledi.

AB yetkilileri, Hartum''daki AB diplomatik misyonunun güvenlik durumunun değerlendirildiğini, şu aşamada tahliye kararı olmadığını, büyükelçinin görevinin başında olduğunu bildirdi. (AA)
 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.