Süt, kalsiyum ve D vitamini içeriği nedeniyle sağlığını desteklediği gerekçesiyle özellikle büyüme çağındaki çocuklar için sıklıkla tavsiye edilen gıdalardan biridir aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkabilen osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azalttığı da bilinmektedir. B Vitaminleri: Süt, B2, B3 ve B12 gibi B vitaminlerini içerir.
Bu vitaminler, enerji metabolizması, sinir sistemi sağlığı ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu gibi çeşitli biyolojik işlevler için gereklidir. Aynı zamanda içeriğindeki potasyum, vücut sıvı dengesini düzenler, kas fonksiyonlarını destekler ve kan basıncını kontrol eder.
Özellikle pastorize edilmemiş sütler, içerisinde yer alan zararlı mikroorganizmaları yok etmek amacıyla saatlerce kaynatılabiliyor. Yıllardır doğru kabul edilen bu işlemin aslında dolaylı yoldan sütün içerdiği vitaminlere ve besin değerine zarar verdiği ortaya çıktı.
''MUTLAKA SOĞUK YA DA ILIK TÜKETİN''
Yeni Akit'in haberine göre; Uzm. Dr. Ahmet Özkul, sütü kaynatarak besin değerinin düştüğünü belirtti. Sütün önemli besin değerlerini kaybetmemesi açısından kaynatılarak değil ısıtılarak tüketilmesi gerekir. Bu nedenle sütü mutlaka ya soğuk bir şekilde ya da ılık olarak tüketmeniz gerekir.
Sütü 10-15 dakika kadar kaynatmak tüm vitaminlerini ve minerallerini öldürür. Bu nedenle hazır aldığınız pastörize sütleri 2-3 dakika ısıtmak yeterli olacaktır. Çiğ sütleri ise 10 dakika kaynattıktan sonra tüketmenizde bir sakınca yoktur. dedi