Tekstilde istihdam kaybı büyüyor

Tekstilde istihdam kaybı büyüyor

Son bir yılda tekstilde 103 bini, hazır giyimdeyse 30 bini aşkın çalışan sektörden çıktı.

Tekstil ve hazır giyim sektörleri, son yılların en kötü dönemini geçiriyor. İhracat pazarlarında yaşanan daralmanın yanı sıra rakip ülkelere göre yüksek seyreden maliyetler nedeni ile sipariş kaçıran sektörlerde yaşanan küçülmeye EYT düzenlemesi de eklenince istihdam kaybı hızlandı.

Ekonomim gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre, son bir yıllık dönemde iki sektördeki çalışan sayısı 134 bin kişi azalarak 1,07 milyona geriledi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, "Geçen yıl nisan ayından bu yıl nisan ayına kadar geçen sürede 134 bin kişi işsiz kaldı. Mayıs ve haziran ayında da ilaveler olacaktır. Haziran itibarıyla tekstil sektörü ile birlikte toplam istihdamın 1 milyonun altına düşmüş olması mümkün” diye ifade etti.

Kaya konuşmasının devamında; “İki dönemdir asgari ücrete zam yapılıyor, buna alışkın değiliz. 6 aylık, bir yıllık fiyatlandırmalar yapıyoruz. Bu maliyetler nedeni ile ciddi sıkıntı yaşadık. Ciddi karsızlık var. Bugün brüt 600 dolar, net 440 dolar işçilik maliyetimiz var. Yemek, servis ve kreş ile birlikte bu maliyet brüt 700-750 dolara çıkıyor. 10-15 yıl önce 450- 500 dolar arasında idi bu rakam. Sadece döviz bazında yüzde 50’ye yakın arttı işçilik maliyeti. Bir ürünün yüzde 30-35’i işçilik. Biz geçen seneye göre diğer maliyetler ile birlikte kendi içimizde yüzde 20 pahalı olduk.

"BU DÖNEMDE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAMALIYIZ"

İhracatın yüzde 68’ini AB’ye yapıyoruz. Orada enflasyon ve talepsizlik var. Bangladeş, Hindistan, Sri Lanka, Vietnam, Kamboçya ve Mısır ile rekabet ediyoruz. Mısır’da brüt işçilik maliyeti 250-300 dolar. Bangladeş’te 150-200 dolar. O zaman bizim işçilik açısından rekabet etme şansımız yok. Bugün Euro 32-33 lira olursa normalleşiriz ki bunu da sadece kura bağlamamak lazım. İlk önce talep olması lazım. şu an enflasyonist baskı ve talepsizlik minimum 1 yıl daha devam edecek. Biz bu dönemde değişim ve dönüşümü sağlamalıyız, bulunduğumuz ligi değiştirerek katma değerli işlere odaklanmalıyız. Basic, adet ve fiyatla uğraşırsak mücadele edemeyiz. Devlet teşvikleri minimum 10-20 yıllık olmalı. 3-5 yıllık çalışmaların kimseye faydası yok.” ifadelerini dile getirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.