Miras paylaşımında özellikle kız ve erkek çocuklar arasında adaletli dağıtım yapmak başlıca gelen hususların arasında yer alıyor.
Bu yöntem özellikle aile arasındaki çıkacak olan anlaşmazlıkların önüne geçmek için ve hakları korumak için karşımıza çıkıyor.
Saklı pay güvencesi, aile içindeki potansiyel anlaşmazlıkları önlemeye yönelik hukuki bir güvence sunuyor.
Saklı pay, miras paylaşımında vefat eden kişinin mal varlığını hak sahipleri arasında adil bir şekilde dağıtmayı amaçlar.
Ancak vasiyetname olmaması durumunda, özellikle doğu kültüründe erkek evlatların daha fazla miras alması geleneği, aile içinde sorunlara yol açabilir.
Hukuki olarak eşit paylaşım öngörülmüş olsa da, saklı pay güvencesi, miras paylaşımındaki adaletsizlikleri düzeltmek için devreye girebilir.
SAKLI PAY NEDİR?
hukuki olarak miras paylaşımında devletin olası haksızlıkları önlemek için kullanılan bir düzenlemedir. Bu kapsamda, saklı paylı mirasçılar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir.
Ancak günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı olarak kabul edilmiyor, çünkü 2007'de yapılan bir değişiklikle saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarıldılar.
Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse, vefat eden kişinin eşinin yasal miras payı kanuni düzenleme nedeniyle 1/4, çocuklarının yasal miras pay oranı ise 3/8'dir.
Dolayısıyla, çocukların saklı pay miras oranı 3/16 olarak hesaplanır.
Bu düzenlemeler, miras paylaşımında adil bir dağıtımın sağlanmasına ve aile içindeki dengenin korunmasına yardımcı olur.