Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları için ödeme tarihini kaçırmamaları gerekiyor.
Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları için ödeme tarihini kaçırmamaları gerekiyor.
Bu süre içinde ödemesini yapmayanlara gecikme durumunda cezalı olarak geri ödemek zorunda kalacak. Peki emlak vergisinin 2. taksidi ödeme süresi ne zaman bitecek?
2023 yılı emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs tarihlerinde ödenmişti. Emlak vergisi 2. taksit ödeme süresi ise 30 Kasım'da sona erecek.
EMLAK VERGİSİ NASIL SORGULANIR?
Emlak vergisi, e-Devlet sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi’nden emlak vergisi sorgulayabilirler.
https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesi üzerinden emlak verginizi sorgulayabilir varsa emlak vergisi borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Ayrıca bankaların cep şubesi uygulamalarından da emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.
EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?
Gayrimenkulü olan hak sahipleri, 319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi ödemek zorunda. Sadece bazı durumlarda bağlı olarak emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor. İşte emlak vergisinden muaf olanlar:
Emekliler,
Hiçbir geliri olmayanlar,
Engelliler,
Gaziler,
Şehitlerin dul ve yetimleri.
2023 EMEKLİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI NELER?
Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, yetim, dul, ölüm ve malûliyet aylığı alan emeklilerin sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından faydalanabilmeleri için, istenilen aylıkların dışında, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor.
Fakat emekli maaşı dışında, sadece menkul sermaye iradı (örneğin banka faizi, temettü gibi) elde eden emekli vatandaşlar için özel bir durum söz konusu.
Buna göre 2021 senesindeki gelirleri 53 bin TL'den az olan emekliler, 2022 senesinde 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.
EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?
Emlak vergisi borç ödeme işlemlerini çeşitli şekillerde yapabilirsiniz.
Eğer internet üzerinden işlem yapmak istemiyorsanız mülkün bağlı olduğu belediyeye başvurarak ödemenizi doğrudan belediyeye yapabilirsiniz.
Emlak vergisi ödeme banka şubelerinden de yapılabilir. Ödeme ile ilgili olarak belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulur.
Bunun yanında beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulması gerekir.
Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası bildirilmelidir.
TAKSİTLENDİRME SEÇENECEĞİ
Ödemeler her yıl Mart ayında başlar ve 31 Mayıs’ta sona erer. İsteyenler tek seferde peşin ödeme yapabilirken, isteyenler de iki eşit taksit halinde ödeme yapabilir.
EMLAK VERGİSİ NE KADAR?
Emlak vergisi tutarı, taşınmazın değeri, yeri ve niteliğine göre değişiklik gösterir. Mart ayında 349 TL ödeme yapan ev sahipleri, Kasım ayında aynı tutarı ödemekle yükümlüdür.
EMLAK VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR?
Ödemeler, vergiye konu olan taşınmazın sınırları içerisinde yer alan il - ilçe belediyelerine yapılmalıdır