Türkiye'de yüzlerce firma iflas kararı aldı 'Dahası da yolda'

Türkiye'de yüzlerce firma iflas kararı aldı 'Dahası da yolda'

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, iş dünyasını derinden sarsmaya devam ediyor. Yılın ilk yarısında iflas eden firmaların sayısı dudak uçuklattı.

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, iş dünyasını derinden sarsmaya devam ediyor. Yılın ilk yarısında 605 şirketin konkordato başvurusunda bulunması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle sıkı para politikasının etkisiyle işletmelerin likidite sıkıntısı çekmesi, konkordato başvurularında büyük bir artışa neden oldu.

Sözcü’nün haberine göre; eski bir icra müdürü olan Avukat Mustafa Zafer, yaptığı açıklamada, konkordato taleplerinin değerlendirilirken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Zafer, "Sıkı para politikasının sonucu olarak sıcak paraya ulaşamayan birçok firma, cebri icra tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, nitelikli borçluları bile konkordato başvurusunda bulunmaya itiyor. Ancak konkordato süreçlerinin doğru yönetilememesi halinde, yığınsal bir iflas süreci yaşanabilir" uyarısında bulundu.

1781058-0.jpg

“YILIN İLK 6 AYINDA 605 FİRMA HAKKINDA KONKORDATO KARARI ALINDI”

2018'de iflasın ertelenmesi kurumunun kaldırılmasından sonra düzenlenen konkordatonun, büyük borçluların gözdesi haline geldiğini belirten Zafer, "Borçlarını bir miktar ötelemek isteyen kişi ve kurumlar için bir çare olarak görünse de, düzgün okunmayan bilançolar sonrasında davanın açılmasıyla geçici mühlet kararı verilse bile birçok firma için konkordatoda iflas kararı veriliyor" dedi.

Yılın ilk 6 ayında 605 firma hakkında konkordato kararı alındığını belirten Zafer, bu rakamın önceki yıllara göre oldukça yüksek olduğunu ve durumun ciddiyetini gösterdiğini ifade etti.

“ZİNCİRLEME İFLAS SÜRECİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Zafer, daha büyük ekonomik sorunların yaşanabileceğine değinerek, "Konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde yığınsal olarak zincirleme bir iflas süreci ile karşılaşılması, hukuki ve cezai anlamda konkordato alacaklılarının istemedikleri durumla karşılaşabilme ihtimalleri nedeniyle süreçte titizlikle hareket edilerek karar verilmesi ve sadece borçlunun değil, alacaklıların haklarının da telif edilmesi gerekli" dedi.

Öte yandan, yılın ilk yarısında 4 milyon 511 bin 698 yeni icra takibi açılması, ekonomideki daralmanın boyutlarını gözler önüne seriyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.