Türkiye'den doğal gaz ve petrol hamlesi! 4 ülkeyle temasa geçildi

Türkiye'den doğal gaz ve petrol hamlesi! 4 ülkeyle temasa geçildi

Türkiye, LNG ithal ettiği Endonezya, Malezya, Katar ve Cezayir'le anlaşmaya oturdu. Bu kapsamda BOTAŞ tarafından inşa ettirilen Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi de kullanılması bekleniyor.

Ankara, gaz ve petrol satın aldığı ülkelerin üretiminde rol almak istiyor. Bu kapsamda, Katar, Endonezya, Malezya ve Cezayir''den olumlu sinyal alan Ankara, dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyor.
Yeni Şafak''ta yer alan habere göre; Türkiye''nin, yeni işbirlikleriyle doğal gaz alanındaki bilgi, birikim ve tecrübesinin bu ülkelere aktarılması planlanıyor. Ülkelerde doğal gaz ve petrol çıkarılması konusunda ekipman, eleman ve altyapı desteğinin sağlanabileceği belirtiliyor. Söz konusu ülkelere doğal gazın sıvı hale getirilmesinde destek verilmesi de gündemde.

ERTUĞRUL GAZİ FSRU GEMİSİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Bu kapsamda Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi''nin bu ülkelere giderek gazı sıvı hale getirip satılması da planlanıyor. Yine Ertuğrul Gazi''nin gazı alıp Türkiye''ye getirerek TürkAkım''ı üzerinden Avrupa''ya gaz verebileceği ifade ediliyor. Türkiye''nin sahip olduğu sismik arama ve sondaj gemilerinin de söz konusu ülkelerde bulunan sahalarda arama ve sondaj faaliyetlerine destek olması da konuşulan konular arasında. Üretici ülkelerin çalışmalarından pay alınmasının yanı sıra Türkiye; Karadeniz ve Akdeniz''de devam eden gaz çalışmaları ile Güneydoğu''da devam eden petrol arama çalışmaları konusunda da iş birlikleri yapmayı hedefliyor.

10''DAN FAZLA ÜLKEDEN DOĞAL GAZ ALIYORUZ
Doğal gaz alımını Azerbaycan, İran ve Rusya''dan boru hatları üzerinden temin eden Türkiye; LNG''de ise başta Cezayir, Nijerya, Ekvator Ginesi, Angola, Kamerun, Norveç, Mısır, ABD ile Trinidad ve Tobago gibi ülkelerden alım yapıyor.

DOĞAL GAZ KAPASİTESİ 133 MİLYON METREKÜPÜ BULUYOR
Türkiye''de yıllık 5,9 milyon ton kapasiteli BOTAŞ''a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve yıllık 4,4 milyon ton kapasiteli özel işletme Egegaz LNG Terminali olmak üzere karada kurulu iki LNG ithalat terminali bulunuyor. Ayrıca özel sektöre ait Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) aktif olarak kullanılıyor. Ertuğrul gazi FSRU da faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye''deki LNG ve FSRU tesisleriyle sisteme verilebilen günlük doğal gaz kapasitesi 133 milyon metreküpü buluyor.

TPAO, PATRONAS VE SONATRACH İLE TEMASTA
Türkiye''nin bu konuda işbirliği yaptığı ülkelerden biri Malezya olarak öne çıkıyor. Petrol ve doğal gaz arama ve üretme ortaklığı için Türkiye ile Malezya; iş birliği yapma konusunda prensipte görüş birliğine vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın geçtiğimiz Ağustos''ta; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Malezyalı petrol ve doğal gaz şirketi Petronas''ın ortaklaşa adımlar atabileceğinin işaretini, "Belirlenen 1-2 bölgede müşterek çalışma planlıyoruz. Üçüncü bir ülke olarak Çin de bu sürece dahil olabilir" açıklamasıyla vermişti.

TÜRKİYE İLE CEZAYİR ORTAK ŞİRKET KURACAK
Türkiye Malezya''nın ardından Cezayir ile de ortak bir petrol ve doğalgaz arama şirketi kuracak. Bu çalışmalar iki ülkenin ulusal enerji şirketleri Sonatrach ile Türkiye Petrolleri arasında ortak yürütülecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.