Türkiye’nin o köyünde insanlar 150 yaşını görüyor "80 yaşında ölenlere erken ölüm diyorlar” Her gün bunları yiyorlar

Türkiye’nin o köyünde insanlar 150 yaşını görüyor "80 yaşında ölenlere erken ölüm diyorlar” Her gün bunları yiyorlar

Bu köyde yaşayanlar 150 yıldan fazla hastalık ve ölüm görmüyor. İşte beslenme programları…

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Bağarası köyü, dünyanın en uzun yaşam süresine sahip insanlarını barındıran bir yer olarak biliniyor. Köyün en ünlü sakini Zaro Ağa, 157 yaşında vefat ederek dünyanın bilinen en yaşlı insanı unvanını aldı.

Zaro Ağa'nın yaşamı boyunca 10 Osmanlı padişahı, 5 başbakan ve 1 cumhurbaşkanı dönemlerini gördüğü belirtildi. Köydeki diğer sakinler de Zaro Ağa gibi uzun ömürlere sahip, bu da köyün dikkat çekici bir özelliği olarak öne çıkıyor. Bu benzersiz köy ve sakinleri, hem Türkiye'de hem de dünya çapında ilgi çeken bir fenomen haline geldi.

yasl1.webp

UZuN YAŞAMININ SIRRI SORULDU, KÖYDE İNCELEME YAPILDI

Yaşam süresinin uzunluğuyla bilinen Bağarası köyü sakinleri, dünya çapında bir üne kavuştu. Bir buçuk asırlık ömrüyle en yaşlı insan unvanını alan Zaro Ağa ise bilim insanlarının da ilgisini çekti.

Hayattayken birçok Avrupa ülkesi tarafından davet edilen Zaro Ağa’ya uzun yaşamının sırrı sorularak paylaşması istendi. 1933 yılında 157 yaşında vefat eden Zaro Ağa'nın kaybı sonrası Japonya'dan ve Amerika'dan gelen bilim insanları Bağarası köyünde inceleme gerçekleştirdi.

yasli-4.webp

KÖY SAKİNLERİ DE UZUN YAŞIYOR

Bağarası köyü, uzun yaşam sırlarıyla dikkat çekiyor. Köy sakinleri, kronik hastalıklardan uzak durarak gençlere taş çıkartacak kadar sağlıklı bir yaşam sürdürüyorlar. Üstelik ne diyabet, ne tansiyon ne de kalp hastalığı yaşıyorlar...

Uzun ömürlerinin sırrını ise, genellikle yiyecekler, havanın temizliği ve içme suyunun kalitesine bağlıyorlar. Özellikle bahsettikleri "gilgil otu" adını verdikleri, buğdaya benzeyen fakat tanesi beyaz olan bir bitkinin, uzun yaşamda büyük rol oynadığını düşünüyorlar.

İlaç kullanımından ziyade bu tür doğal ürünleri tüketmeye özen gösteriyorlar. Bu, köyün sağlık ve uzun yaşam konusundaki sıra dışı durumunu daha da ilginç kılan bir detay olarak öne çıkıyor.

yasli2.webp

SARIMSAK, YOĞURT, PEKMEZ

Akrabalarına ve köylülere sorulduğunda, 157 yaşında hayata gözlerini yuman dünyanın bilinen en yaşlı insanı Zaro Ağa’nın bol bol sarımsak, yoğurt ve yöreye özel has gezo pekmezi tükettiği öğrenildi. Uzun yaşamın bir diğer sırrı ise gilgil darısından yapılan ekmek ve çorba olarak ifade ediliyor.

yasli3.webp

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.