Ünlü ton balık üreticisi, üretim serisinde 'cıva' tespit edilmesiyle birlikte ürünlerinin hemen toplanmasına karar verdiğini duyurdu. Firmanın genel müşterilere yaptığı uyarıda, ton balığının kesinlikle tüketilmemesi gerektiği vurgulandı.
Interfood Lebensmittelgrosshandel GmbH adlı şirket, bir ton balığı üretim partisinde cıva tespit edildiğini duyurarak, ürünlerin acilen marketlerden çekildiğini belirtti. Bu gelişme, son yıllarda birçok gıda fabrikasında yaşanan üretim hataları ve sağlık açısından risk oluşturan ürünlerin artmasıyla birlikte tüketicilerde ciddi endişelere yol açtı.
Ton balığı, Almanya'nın özellikle Türk nüfusun yoğun olduğu Kreuzberg bölgesinde birçok markette satılıyordu. Bu sebeple, yetkililer uyarı metnini Türkçe olarak da yayınlayarak Türk vatandaşlarını bilgilendirdiler. Özellikle hamile ve hamilelik şüphesi bulunan kadınların ton balığını tüketmemelerini tavsiye ettiler.
Geri çağrılan ürünün bilgileri ise şöyle:
- Ürün Adı: BILLA GENUSSWELT TONNO A PINNE GIALLE AFFUMICATO
- Ürün Birimi: 100 gr
CIVANIN VÜCUDA ZARARLARI NELERDİR?
Cıva, çok küçük miktarlarda bile büyük etkilere sahip olan bir sinir sistemi toksinidir. Merkezi sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olabilir. Renksiz bir buhar haline gelerek kolayca havaya karışabilen cıva, gizli bir tehlike oluşturur. Cıva ve bileşiklerinin etkisi, kişinin yaşı, maruz kalma süresi, maruz kalma yolu, sağlık durumu ve beslenme düzeyi gibi faktörlere bağlıdır. Etkileşim, idrar, saç ve kan düzeylerinin ölçülmesiyle belirlenebilir.
DOKU HASARINA YOL AÇABİLİR
Cıvanın solunması, kimyasal akciğer iltihabına ve doku hasarına yol açabilir, sürekli maruz kalma durumunda ölümcül olabilir. Anorganik cıva tuzları özellikle böbrekler ve merkezi sinir sistemine zarar verir. Metil cıva, mikrotübül oluşumunu engeller ve nöronlardaki protein sentezini bozar. Hücre zarı fonksiyonlarını değiştirir ve DNA sentezini bozar, sonuç olarak sinir sistemine ciddi zarar verir.
Metalik cıva buharına yüksek dozda kısa süreli maruz kalma, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızında artış, kan basıncında artış, deride kızarıklık, ve göz tahrişi gibi belirtilere neden olabilir.