Ünlü Türk baharat markasında zararlı madde tespit edildi: Tüm marketlerden acil olarak toplatılıyor

Ünlü Türk baharat markasında zararlı madde tespit edildi: Tüm marketlerden acil olarak toplatılıyor

Ünlü Türk baharat markasına ait bir ürün insan sağlığına zararlı madde tespit edilmesi sebebiyle marketlerden toplatılıyor.

Türkiye’de ve Dünya’da insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesi nedeniyle toplatılan ürünler arasına bir Türk markasına ait bir ürün eklendi.

36456.jpg

Kamu Son Haber’in elde ettiği bilgilere göre Yalçınkaya markasına ait pul biber ürünü Aflatoksin B1 maddesi tespit edilmesi üzerine tüm marketlerden toplatılıyor. İnsan sağlığı için zararlı olan ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi istenirken son kullanma tarihi 15 Ocak 2026 olan 150 gram ambalajlı ürünlerin söz konusu geri çağırmadan etkilendiği belirtildi.

Müşterilerin söz konusu ürünleri fatura olmaksızın iade etmesi halinde satın alma ücretlerini geri alabilecekleri öğrenildi.

AFLATOKSİN NEDİR?

Aflatoksinler, doğada bulunan mikotoksinler arasında yer alan ve mantarlar tarafından üretilen tehlikeli toksinlerdir. Doğada en az 20 farklı aflatoksin türü bulunur ve bunlar arasında aflatoksin B1, insanlar için en tehlikeli olanı olarak kabul edilir. Aflatoksin B1 dışında, sütte bulunan B2, G1, G2 toksinleri ile M1 ve M2 türevleri de önemli risk taşır.

Aflatoksinler, yaklaşık 10 µg/kg vücut ağırlığı konsantrasyonlarında akut hepatotoksik etkiler gösterir (karaciğer hasarı), ancak daha düşük konsantrasyonlarda bile ve özellikle tekrarlayan maruziyetlerde memeliler, kuşlar ve balıklar üzerinde kanserojen etkiler yaratır. Yetişkinlerde aflatoksin B1'in ölümcül dozu ağızdan alındığında 1 ila 10 mg/kg vücut ağırlığıdır. Sıçanlarda yapılan deneylerde (ölümcül doz 7,2 mg/kg vücut ağırlığı), günlük 10 µg/kg vücut ağırlığı dozunun belirgin şekilde kanserojen olduğu gösterilmiştir. Aflatoksin B1, en güçlü kanserojen maddelerden biridir.

1122.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.