Başkan Aydemir, fındık kurdunun zararlarına karşı çiftçileri uyardı. Fındık kurdunun, gerekli mücadelenin yapılmadığı durumlarda önemli ölçüde verim kaybına neden olduğunu belirten Aydemir, fındık kurdunun zararlısıyla belirlenen zaman aralığında ve uygun tekniklerle mücadelenin verim kaybını önlemede kritik olduğunu vurguladı.
Fındık kurdunun mücadelesinde, bitki köklerine zarar vermeden bahçe toprağının çapalanmasının böcek yoğunluğunu azaltmada etkili olduğunu ifade eden Aydemir, “Kimyasal mücadele; ergin fındık kurdunun ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdunun mücadelesine karar vermek için, 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde çarşaf yöntemiyle fındık kurdunu saymak gerekmektedir. 10 ocakta iki veya daha fazla fındık kurdunun erginini bulursanız, ilaçlama yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
Fındık kurdunun ilaçlaması yapılan bahçelerde fındık kokarcasına rastlanırsa ayrı bir ilaçlama yapılmasına gerek olmadığını belirten Aydemir, “Her iki zararlıya karşı etkili etken maddeli ilaçlarla mücadele yapılır. Ayrıca fındık kurdunun popülasyonunun yüksek olduğu yerlerde, yumurta koyarak yaptığı zararı engellemek için çiftleşme döneminde mayıs sonu-haziran başı gibi ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Bu zararlılara karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları mücadeledeki başarıyı artıracaktır. İlaçlama sırasında hiçbir şey yenilip içilmemeli, gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama sonrası bütün vücut bol sabunlu su ile yıkanmalı, ilaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süreyle hayvan otlatılmamalıdır” ifadelerini kullandı.