Birçok kişi tarafından iyileşme sürecini en aza indirmek ve iyi hissetmek için kullanılan bitkisel destekler, multivitaminler ve gingseng içeriklerinin kalp hastalıklarını tetikliyor. Konuya ilişkin Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, bu yöntemlere başvuran kişilerin kalp hastalıklarını tetiklediğini belirterek hayati uyarılarda bulundu.
KALP AÇISINDAN MASUM DEĞİL
Kış mevsimiyle birlikte artan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan korunmak için ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel ürünler konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, iyileşme süresini kısaltmak, biraz daha enerjik hissetmek için bitkisel desteklere başvurulduğunu belirterek, özellikle bazı ürünlerin kalp hastalıklarını tetikleyici rolü olduğunu ifade etti. Esen, "Zerdeçal ve ekinezya, akla gelen ilk örnekler. Bunların, maalesef kalp açısından masum olmadığını hatırlatmak gerekiyor" diye konuştu.
Kardiyolog Prof.Dr. Esen, mevsimsel grip ve Kovid''in de çok aktif görüldüğü günlerde, iyileşme sürelerini kısaltmak, biraz daha enerjik hissetmek için bitkisel desteklere başvurulduğunu ifade etti.
ÇOK FARKLI BİTKİLERE BAŞVURULUYOR
Esen, "Bunların başında ıhlamur, eskiden çok sıklıkla kullanılırdı, şimdi çok farklı bitkilere başvurulduğunu görüyoruz. Zerdeçal, ekinezya, bunlar akla gelen ilk örnekler. Bunların maalesef kalp açısından masum olmadığını hatırlatmak gerekiyor.
Bazı bitkisel ürünler tansiyonu, nabız atışlarını olumsuz etkileyebiliyor, yani ritim bozukluklarını uyarabiliyor, kan sulanma seviyelerini bozabiliyor. Dolayısıyla bütün bunlar yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olan ve özellikle ilaç kullanan kişileri etkileyen olasılıklar" açıklamalarında bulundu.
GİNSENG İÇERİKLERİNE KARŞI UYARDI
Bu tarz hastalıklarda kullanılan bazı ilaç ve destekleyici ürünlerin etken maddelerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Esen, şöyle konuştu:
"C vitaminini gayet rahatlıkla, herkes kullanabilir ama onun dışında birtakım yine destekleyici tedaviler, özellikle multi-vitaminlerin içeriğindeki ''ginseng'' içeriklerine karşı uyarmak istiyorum. Bu da yine ritim bozukluğu ve çarpıntıya neden olabiliyor. Öte yandan, kişilerin bu dönemde aldığı anti-griballer olarak geçen ilaç kombinasyonları içinde de ''psödoefedrin'' maddesi, çok enteresan bir şekilde, yüksek tansiyonu olanları ve kalp hastalarını etkiliyor."