Yatırımını oraya yapanların paraları buhar oldu! Balon patladı

Yatırımını oraya yapanların paraları buhar oldu! Balon patladı

Milyarlarca dolar yatırım bir anda uçtu. Gelecek vaat ettiği düşünülüyordu ancak yatırımcısı kan ağlıyor.

Türk yatırımcıların da canını yakan o yatırım aracının gelecek vaat ettiğine inanılıyordu. Bir anda patlayan ve yatırımcısına köşeyi döndüreceği düşünülen Metaverse evreni, yatırımcısını kan ağlattı. Sanal dünyada satılan köprüler, arsalar, araziler ve yapılar alındıklarının kat kat altında satılabiliyor.

SANAL ENKAZ TÜRKİYE’Yİ DE VURDU

Pandemi sonrasında iyi bir adım olarak görülen ve sözde gelecek vaat eden sanal dünya olarak tanımlanan Metaverse, Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg tarafından hayata geçirilmiş, sanal dünyanın kapıları herkese aralanmıştı.

metaverse-balonu-patladi-tam-50-milyar-dolar-buhar-oldu-38299a.jpg

Sanal Metaverse evreninde önemli tarihi yapıların, köprülerin, otoyolların, arsaların, stadyumların sanal alemde satılması büyük bir fenomen haline gelmişti. Türkiye’nin önemli yapılarının sanal versiyonları da bu şekilde satışa çıkarılmıştı. Birçok marka ise Metaverse evreninde mağazalarını açıp altyapılarına yatırım yapmıştı.

Ancak tüm bu yatırımcılar, bir anda hayal kırıklığına uğrayarak gelir kaybına uğradı. Satın alınan sanal mekanların değeri düştü. Kapış kapış giden yapıların, arsaların, mekanların değeri yüzde 90 oranında azaldı. Türkiye’deki Metaverse enkazının 1 milyar dolar üzeri olduğu belirtildi.

metaverse-balonu-patladi-tam-50-milyar-dolar-buhar-oldu-14d6db.jpg

SANAL DÜNYA ETKİLEYİCİ BİR HAVA SUNMUŞTU

Pandemi zamanlarında popülerleşen Metaverse evreni, 2021 yılının sonunda ilgi odağı haline geldi. Meta şirketinin bir sanal evreni olarak sunulan ve dünya çapında yatırımcıları bulunan Metaverse, kısa sürece çok fazla arsa ve yapı satışına sahne oldu. Satılan dijital araziler ise şu an değerinin katbekat düşmesiyle karşı karşıya…

Birçok kişi değerleneceğini düşündüğü sanal arazilerden satın alarak kazancına kazanç ekleyeceğini düşünüyordu ancak dijital evren çökme noktasına geldi.

metaverse-balonu-patladi-tam-50-milyar-dolar-buhar-oldu-c046a6.jpg

10 bin dolara satılan arazilerin değeri bin dolarak kadar düştü. Toplamda 55 milyar dolarlık bir zarardan söz ediliyor. Öte yandan arsa yatırımcılarının itirazda bulunabilecekleri bir birim bulunmuyor.

HUKUKİ DÜZENLEME BULUNMUYOR

Metaverse ile ilgili hukuki bir düzenlemenin bulunmaması, sanal arsa ve yapı alan kişileri iyice mağdur ediyor. Zarara uğrayanların parasını geri alma ihtimalleri ve bir çözüm yolu bulunmuyor. Vatandaşların sanal ortamlarda bu tür alışverişlere dikkat etmeleri uzmanlar tarafından uyarılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.